Facebook is het grootste social media platform ter wereld. De site of app is in 112 talen beschikbaar en er zijn bijna 3 miljard bezoekers per maand. Dit platform heeft oprichter en directeur Mark Zuckerberg tot één van de rijkste mensen ter wereld gemaakt, je kunt echter zelf ook geld verdienen met Facebook. Op verschillende manieren zelfs, er zijn mensen die hun inkomen geheel uit Facebook halen. Hoe dat mogelijk is en wat de unieke kracht is van dit social media netwerk lees je op deze pagina.

Wat is Facebook?

Facebook is een social media platform waar zowel consumenten als bedrijven kunnen communiceren met andere gebruikers binnen het netwerk. Met een account kun je berichten publiceren, vrienden volgen, producten verkopen en nog veel meer. Het is met afstand het grootste sociale netwerk ter wereld. Deze groei is gepaard gegaan met de nodige kritiek maar het platform is dusdanig verankerd in de (Westerse) samenleving dat het nog steeds zeer veel gebruikt wordt.

Facebook begon ooit als een soort smoelenboek en website om contact te leggen met vrienden. De eerste versie was een ‘hot-or-not’ concept waarbij studenten werden gevraagd om hun mening te geven over andere studenten. Toen de populariteit buiten studenten toenam zouden steeds meer bedrijven deel gaan nemen aan dit netwerk. Nu is er een mix van mensen die ervaringen delen en bedrijven die hier producten en diensten aanprijzen.

Hoe kun je geld verdienen met Facebook?

Enerzijds is Facebook een behoorlijk rigide platform met relatief weinig flexibiliteit om je eigen identiteit in op te nemen. Anderzijds zijn er meerdere mogelijkheden om geld te verdienen met Facebook, hier zijn een aantal voorbeelden:

  1. Video content: Bij de productie van eigen videoclips kun je geld verdienen door advertenties weer te geven.
  2. Views en interactie: Gebruikers die veel volgers, likes en comments verzamelen krijgen betaald voor views en interactie.
  3. Adverteren: Als je een winkel hebt dan zijn er diverse mogelijkheden om te adverteren op Facebook. Een campagne voeren kost geld maar dit kun je dubbel en dwars terugverdienen.
  4. Producten verkopen: Het is mogelijk om direct producten te verkopen via Facebook of koppelingen te maken met je eigen webshop. Je mag naast eigen producten ook als affiliate koppelingen plaatsen.
  5. Producten promoten: Als je veel volgers hebt dan kun je ook producten van bedrijven promoten tegen betaling. Je moet dit wel kenbaar maken in de content. Denk aan een makeup tutorials waarbij het merk cosmetica genoemd wordt.
  6. Webinars: Via Facebook is het mogelijk om live webinars uit te voeren. Of er wordt een koppeling gemaakt met webinar software waar deelnemers tegen betaling aan mee kunnen doen.

Er zijn helaas ook frauduleuze mogelijkheden om geld te verdienen op Facebook. Zo worden er regelmatig nep accounts gemaakt die lijken op profielen van bekende bedrijven met als doel bezoekers informatie afhandig te maken. Ook verkoop pagina’s die persoonlijke details stelen of bezoekers misleiden komen regelmatig voor. Het is mogelijk om dergelijke pagina’s door te geven aan de moderators van Facebook maar het platform is zo groot dat snelle acties niet altijd mogelijk zijn.

Influencer op Facebook

Een influencer is iemand die een groot aantal volgers heeft of populair is binnen een niche doelgroep. Via platformen als Facebook kan deze invloed benut worden om geld te verdienen. Denk aan het (betaald) promoten van producten of eigen producten verkopen aan de achterban. Vaak zullen influencers ook andere diensten gebruiken om hun invloed verder uit te bouwen.

Online geld verdienen met Facebook

Denk aan compilaties van TikTok video’s die op Facebook gepubliceerd worden of de koppeling met YouTube. Zo is het mogelijk om content meerdere malen te gebruiken op verschillende platformen. Per platform zal de content wel geoptimaliseerd moeten worden. Zo zal momenteel een video die 3 minuten bekeken wordt goed scoren op Facebook terwijl op YouTube content van 15 minuten of meer beter scoort. Influencer marketing vereist kennis van het algoritme voor ieder platform, de content moet hierop afgestemd worden.

Facebook en Instagram

Sinds de overname van Instagram door Facebook in 2012 zijn deze twee platformen flink naar elkaar toegegroeid. Functies uit Instagram kwamen naar Facebook en andersom. Volgens Instagram fans van het eerste uur is dit geen vooruitgang, de nieuwe functionaliteit sluit niet naadloos aan op het karakter van de oude foto sharing site. Er zijn wel meer mogelijkheden bijgekomen om geld te verdienen met Instagram, daarnaast kun je met dezelfde account nu op twee platformen actief zijn. Of beter gezegd drie want WhatsApp werd in 2014 eveneens ingelijfd door Facebook. Ook daar zijn advertentiemogelijkheden, toch is het meest aansprekende voordeel voor bedrijven de basis chatdienst. WhatsApp is een goede optie gebleken voor bedrijven om contact te onderhouden met klanten, daarmee scoor je met een Facebook drie platformen in één die samen een enorm bereik hebben.

Kun je geld verdienen met Facebook?

Het is mogelijk om geld te verdienen met Facebook, je zou er een riant inkomen uit kunnen halen mits je de juiste aanpak kiest. Zo kun je een bestaand bedrijf promoten via Facebook, je kunt als influencer een niche doelgroep aanspreken of je leert de ins en outs van het algoritme om zo geld te verdienen. De Marketplace is ook nog een optie al slaat deze functie niet echt aan. Het is niet helemaal duidelijk waarom, het lijkt alsof Facebook gebruikers toch liever niet alle functionaliteit van het internet onderbrengen bij hetzelfde bedrijf. Het platform is doorgaans ook niet zo innovatief maar neemt bestaande ideeën over van andere diensten.

Als kanalen populair zijn dan kunnen ze door Facebook worden uitgenodigd om volgers geld te vragen via een betaald abonnement. Hiervoor moet een kanaal redelijk veel volgers scoren en veel engagement hebben op de pagina. Betalende gebruikers krijgen dan exclusieve content van de aanbieder. Je zou als populaire social media persoonlijkheid ook een Patreon account kunnen aanmaken om zo betalende volgers aan je te binden. Dan kan de Facebook content gratis blijven.

Hoewel er veel gratis mogelijkheden zijn om met Facebook geld te verdienen zijn hier wel risico’s mee verbonden. Als een dienst gratis wordt aangeboden dan ben je zelf het product, dat is met Facebook niet anders. Jouw data en die van je klanten wordt verzameld en daar zit niet iedereen op te wachten.

De meeste Facebook entrepreneurs maken gebruik van meerdere opties op het platform en combineren dit met strategieën via andere kanalen zoals YouTube en Twitter. Met content planner software kan een overkoepelende content management strategie worden ontwikkeld. Meer online methodes ontdekken? Check: online geld verdienen manieren