TikTok is een social media app waar korte filmpjes worden gedeeld door miljoenen gebruikers die op dit platform actief zijn. Content creators kunnen eigen producties uploaden of live beelden opnemen. Deze clips kunnen aangepast worden met filters, muziek en andere aanvullingen.

De app is gratis te downloaden en gebruiken, is uitgebracht in 40 talen waaronder Nederlands en is al meer dan 2 miljard keer gedownload (Chinese downloads niet meegeteld). Kun je geld verdienen met TikTok? Met een pakweg 1 miljard aan actieve gebruikers is dit platform in ieder geval groot genoeg om je naam uit te dragen. Je moet dan wel worden gezien…

Wat is TikTok?

De populaire social media app TikTok begon als Musical.ly, een app waar gebruikers karaoke versies konden maken van hun favoriete nummers. In 2018 zou Musical.ly gekocht worden door het bedrijf ByteDance dat zelf de social media app Douyin in China had uitgebracht.

Door deze twee platformen te combineren ontstond TikTok, dat is de naam die deze app heeft buiten China. De focus op muziek werd verlegd naar het publiceren van allerlei korte filmpjes met uiteenlopende onderwerpen.

De wijze waarop bestaande liedjes en soundbites opnieuw gebruikt worden is een onderscheidend kenmerk van TikTok ten opzichte van andere social media platformen. Daardoor ontstaat er een viraal effect waarbij memes een groot publiek kunnen bereiken. Cloudflare riep TikTok uit tot de meest populaire website van 2021, daarmee moest Google hun nummer 1 positie afstaan aan deze nieuwkomer.

6 manieren om geld te verdienen met TikTok

TikTok is gratis te downloaden met op dit moment geen in-app aankopen voor extra functionaliteit. Het is wel mogelijk om als bedrijf te adverteren met TikToks die in de feed van gebruikers terechtkomen. Wat zijn de mogelijkheden om geld te verdienen met TikTok? Hier zijn een aantal opties:

 1. Als je een groot publiek aan je weet te binden als TikTokker dan kun je geld verdienen door merken te promoten tegen betaling. Je moet dit wel aangeven in de video.
 2. Je kunt bij eigen content affiliate links toevoegen, als kijkers op deze link klikken dan krijg je na een aankoop commissie.
 3. Populaire creators kunnen merkambassadeur worden en merken onder de aandacht brengen tegen betaling.
 4. Het is mogelijk om volgers door te verwijzen naar een webshop of online winkel met merchandise. Denk bijvoorbeeld aan t-shirts on demand laten printen of white label producten die onder een eigen merknaam worden verkocht.
 5. Bedrijven kunnen hun producten en diensten onder de aandacht brengen. Standaard commercials uploaden werkt echter niet, de content op TikTok moet specifiek gemaakt zijn voor dit platform om te scoren.
 6. Door te vragen om donaties of abonnementen aan te bieden via Patreon of dergelijke platformen kun je geld verdienen buiten TikTok.

Het TikTok algoritme

Een sterk punt van TikTok is het algoritme dat het gedrag van de gebruiker steeds beter leert kennen. Op basis van bekeken filmpjes wordt de content steeds beter toegespitst op de voorkeuren van de account houder. Een minpunt hiervan is dat kijkers in een ‘trechter’ komen met content die bestaande meningen en vooroordelen lijken te bevestigen.

Deze ‘bubbel’ kan bijdragen aan radicalisatie van personen. Een pluspunt is dat je als content creator kunt inspelen op trends en een specifieke doelgroep kunt aanspreken. Heel eenvoudig gesteld krijgt iedereen een maatwerk TikTok app omdat het kijkgedrag bij iedereen anders is.

Online geld verdienen met tiktok

Er zijn diverse manieren om jouw TikTok content onder de aandacht te brengen. Veel video’s maken is altijd een goede strategie, kies onderwerpen die op dat moment populair zijn. Timing is ook van belang, publiceer op tijden dat mensen actief zijn of zend live streams uit. Met populaire zoektermen in namen en beschrijvingen word je beter gevonden.

Veel TikTokkers publiceren ook content op andere kanalen zoals YouTube en Facebook. Deze platformen hebben overigens beide hun eigen versie van TikTok gemaakt voor korte filmpjes (gefilmd in portret modus). Deze alternatieven zijn echter lang niet zo populair als het origineel.

Hoe zit het met de privacy van TikTok?

Een steeds terugkerende kritiek op TikTok is de band met China. Eigenaar ByteDance is gevestigd in China en er zijn geruchten dat content via Chinese servers bij de Chinese regering terecht kan komen. In hoeverre dit klopt is echter niet duidelijk.

Zo moet het bedrijf in Europa voldoen aan de EU regels wat betekent dat de servers binnen de Europese Unie moeten staan. In welke mate TikTok en andere social media platformen gebruikerscontent gebruiken of misbruiken valt lastig te controleren.

Een andere kritiek op TikTok heeft te maken met content die gemaakt is door en voor kinderen. Officieel is 13 de minimum leeftijd om gebruik te maken van de app, toch is de app enorm populair bij een jonge doelgroep. Als content creator moet je ouder zijn dan 13, ouders kunnen wel familie content maken waarmee de restricties omzeild worden.

Een potentieel risico is de groep ‘groomers’, volwassenen die contact proberen te leggen met minderjarige TikTokkers. Als ouder of verzorger is het daarom van belang om de activiteiten van jongere gebruikers te controleren.

Zo maak je goede TikTok content

Succes begint met goede content. Hier zijn 5 tips om geld te verdienen met TikTok:

 1. Bepaal je doelgroep en maak content die aanspreekt bij deze gebruikers.
 2. Publiceer vaak en met regelmaat. Liever dagelijks een nieuwe video dan 10 filmpjes dumpen in het weekend.
 3. Haak in op populaire trends maar reageer niet te laat.
 4. Vind jouw onderscheidende karakter als persoon of bedrijf.
 5. Let goed op de statistieken. Hoe lang blijven kijkers hangen en bekijken ze de volledige video?

Mensen kijken graag naar andere mensen. TikTok is absoluut een populariteitswedstrijd. Je hoeft niet mooier of beter te zijn dan de rest, wees wel consistent en durf jezelf te onderscheiden van de grijze massa.

Kun je geld verdienen met TikTok?

Je zult niet direct geld verdienen met TikTok, het is vooral een podium om jezelf te presenteren en te verkopen. Als je veel volgers aan je weet te binden dan kun je sponsorships aangaan en zo geld verdienen. Je kunt samenwerken met andere TikTokkers en influencers om jouw bekendheid verder uit te breiden.

Een goede content strategie is zeker van belang, de kans dat je op organische wijze viral gaat is namelijk klein. De meest succesvolle TikTokkers hebben dit platform gebruikt als opstapje naar andere kanalen, daarmee is TikTok vooral een hulpmiddel naar een carrière buiten dit platform. Bekijk hier de mogelijkheden om online geld te verdienen.