YouTube is het grootste video platform ter wereld met miljarden gebruikers per maand die dagelijks ruim 1 miljard uur aan video bekijken. Het is een product van Google dat voornamelijk wordt gefinancierd uit reclame inkomsten.

Een content creator kan geld verdienen met YouTube door advertenties bij video’s te laten zien maar dat is zeker niet de enige bron van inkomsten. Hoe je geld kunt verdienen op YouTube en welke valkuilen er zijn bekijken we op deze pagina.

Wat is YouTube?

YouTube is een streaming video dienst die begon in 2005. Een jaar later zou Google deze startup overnemen voor een ongekend hoog bedrag van 1,65 miljard dollar. Net als bij Facebook werd inspiratie gehaald uit de website ‘Hot or Not’, een site waar gebruikers konden aangeven of een persoon aantrekkelijk was of niet.

De oorspronkelijke plannen om geld te verdienen met YouTube was met een video dating site, Google had echter heel andere plannen met dit platform. De content zou flink evolueren, niet in de laatste plaats door het algoritme dat bepaalt welke video’s naar boven komen drijven op de hoofdpagina. Enkele populaire YouTube categorieën zijn:

 • Let’s play (live) games spelen
 • Vlog video’s met persoonlijke verhalen
 • Informatieve ‘deep dive’ documentaires
 • Reactie video’s die commentaar geven op andere content
 • Make-up tutorials
 • Gossip kanalen met geruchten over bekende personen
 • Mukbang video’s van mensen die praten tijdens eten

Naast unieke content wordt er ook veel bestaande content online gepubliceerd, bijvoorbeeld van grote televisie netwerken die materiaal on demand aanbieden en videoclips van artiesten.

7 manieren om geld te verdienen met YouTube

In het begin was er geen duidelijk verdienmodel, Google zou gaandeweg advertenties introduceren. Nu zijn er meerdere manieren om geld te verdienen met YouTube zoals:

 1. Advertenties bij video’s: Als het kanaal in aanmerking komt voor ‘monetization’ dan worden er commercials voor en tussen de video’s vertoond. Als kijkers de video bekijken en/of klikken op links dan krijgt de content creator hier geld voor.
 2. YouTube Premium: Kijkers die betalen voor YouTube Premium krijgen geen advertenties te zien. Een deel van de inkomsten uit Premium abonnementen wordt verdeeld onder YouTubers. Dit levert een extra bron van inkomsten op.
 3. Donaties: Kijkers kunnen doneren via dit platform of via andere diensten die donaties faciliteren. Zo kunnen fans de content creator aanmoedigen om meer video’s te maken. Er worden op deze wijze ook fundraisers georganiseerd om geld op te halen voor goede doelen.
 4. In-video sponsors: De creator heeft weinig invloed op pre-roll of mid-roll commercials maar kan met sponsorships ook geld verdienen op YouTube. Bedrijven als Hello Fresh of ExpressVPN betalen YouTubers om in de video een korte boodschap over dit merk op te nemen. Zo ontstaat er een directe koppeling tussen creator en sponsor.
 5. Merchandise verkoop: Fans kunnen t-shirts en andere producten verkopen, dit wordt ook wel ‘merch’ genoemd. In plaats van een voorraad aanleggen wordt gebruik gemaakt van diensten als Gelato of Shirtee. Je levert een ontwerp aan en bij een bestelling wordt dit design op het gewenste artikel geprint. Ook action figures in gelimiteerde oplage scoren goed.
 6. Influencer marketing: Een ‘internet famous’ persoon kan als merkambasseur merken en producten promoten. Het is verplicht om dit duidelijk kenbaar te maken al houdt niet iedereen zich aan deze regel.
 7. Crowdfunding: Als er grotere projecten in de planning staan dan kan er via platformen als Kickstarter en Indiegogo geld worden opgehaald bij investeerders / sponsors / fans. Op Patreon kunnen fans maandelijks een bedrag toekennen aan hun favoriete creators.

online geld verdienen met youtube

Hoe verdien je geld met YouTube?

De drempel om te beginnen met geld verdienen op YouTube ligt hoger dan voorheen. Naast een gratis YouTube account moet je namelijk minimaal 1000 abonnees hebben en 4000 bekeken uren in het afgelopen jaar (voorwaarden 2022). Starters komen hier nog niet aan dus promotie van het kanaal is van belang. Het aantal uren heeft geleid tot aanzienlijk langere video’s op YouTube. Het algoritme stelt kwantiteit boven kwaliteit. Als je serieus aan de slag wilt met YouTube als bron van inkomsten dan zijn hier een aantal tips voor je:

1. Spreek een doelgroep aan

Bij internet marketing wordt een ‘buyer persona’ bedacht. Dit is een fictief persoon waar de communicatie op wordt gericht. Denk aan een vrouw in de Randstad tussen 25-35 jaar oud met HBO opleiding en freefighting als hobby. Een specifiek personage maakt het eenvoudiger om een consistente toon aan te houden naar jouw publiek.

2. Kijk goed naar andere YouTubers

Als je een populaire YouTuber ziet dan kun je er zeker van zijn dat er andere creators zijn die nagenoeg dezelfde content produceren. Of commentaar video’s maken over die populaire YouTubers. Beter goed gejat dan slecht bedacht is geen motto voor creativiteit, het is wel een verdienmodel.

3. Communiceer met achterban

Naast content produceren is het van belang om een band op te bouwen met volgers. Reageer op berichten en neem jouw fanbase serieus. Zo creëer je een micro-community die kan groeien. Daarnaast kom je erachter of de intentie die je hebt als creator overkomt bij de doelgroep.

4. Promoot het kanaal

Laat weten dat je een YouTube kanaal hebt via andere platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en TikTok. Er zijn zoveel video’s online dat je niet zomaar wordt gevonden tussen het enorme aanbod content op dit video platform.

5. Optimaliseer de content

Bedenk titels die aanspreken, gebruik de juiste zoektermen in de beschrijvingen en ontwerp thumbnails die de aandacht trekken. De video is slechts een onderdeel van het grote geheel.

6. Werk samen met andere YouTubers

Cross-overs met andere content creators helpt je nieuwe kijkers aan te spreken. Kleine kanalen kunnen elkaar helpen groeien, grote spelers geven regelmatig ‘shout-outs’ aan kleine creators om ze een duwtje in de juiste richting te geven.

Kun je geld verdienen met YouTube?

Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met kijkers maar ook zeker met het algoritme. Anders wordt geld verdienen met YouTube haast onmogelijk. In 2012 werden de richtlijnen voor content aangepast, dit heeft ertoe geleid dat langere video’s voorrang kregen op kortere content.

Met alleen Nederlandstalige content zul je met alleen YouTube inkomsten niet rijk worden, het is wel weer een niche markt waar je op kunt bouwen. Pewdiepie, jarenlang de meest gevolgde YouTuber, komt uit Zweden maar had al snel door dat hij met Engelstalige content een veel groter publiek aan zich kon binden. Bekijk hier meerdere online verdien modellen?