Bloggen is een term voor artikelen publiceren op het internet. Het is een heel ruim begrip, veel websites kunnen als blog worden geclassificeerd. Het is ook mogelijk om een blog als onderdeel van een website in te richten. Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met bloggen, wat er mogelijk is leggen we uit op deze pagina.

Wat is bloggen?

Blog is een afkorting van weblog. Het begon als een soort online dagboek waar een persoon berichten kon publiceren. In 1995 konden gebruikers al een dagboek maken via de website van Ty. Het zou tot 1999 duren voordat bloggen echt populair werd.

Websites zoals Open Diary, LiveJournal en Blogger boden een laagdrempelige manier om te gaan bloggen. In de eerste jaren werden de berichten voornamelijk geschreven door hobbyisten die schreven over onderwerpen waar ze affiniteit mee hadden.

Bij bloggen ligt de focus op tekst, het is wel mogelijk om ondersteunende content zoals afbeeldingen en videoclips te gebruiken. De meeste blogs hebben een hoofdonderwerp als uitgangspunt, zeer specifieke blogs worden niche blogs genoemd.

In het kader van “write what you know” is het goed om te gaan bloggen over één onderwerp waar je kennis van hebt en wat je leuk vindt om over te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als:

  • Mode
  • Sport
  • Film
  • Muziek
  • Tutorials

De grens tussen websites en blogs is in de loop der jaren vervaagd. De omgekeerd chronologische volgorde van berichten weergeven op een lange pagina is het sjabloon voor een standaard blog. Dit format werd later toegepast op social media sites zoals Facebook en Instagram die als logische opvolger van het blog concept verschenen.

Een verschil met social media platformen is de mate van controle die de uitgever behoudt op een blog. Facebook presenteert berichten niet altijd op chronologische volgorde, daarnaast worden berichten van diverse accounts samengevoegd.

WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld om websites mee te maken. Veel mensen weten echter niet dat WordPress oorspronkelijk bedoeld was als blog software. Een standaard installatie van WP geeft al een beetje prijs wat het systeem oorspronkelijk was. Je kunt ‘posts’ maken ofwel berichten, als je een volwaardige website wilt bouwen dan heb je extra plugins nodig.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Tekst behoort tot de goedkoopste vormen van content online. Een schrijver kan zonder externe hulp artikelen schrijven en publiceren. Rich media content zoals video brengt meer productietechnische aspecten met zich mee. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met bloggen zoals:

1. Banner advertenties in de blog

Op een blog pagina kunnen advertenties getoond worden. Die kunnen via een advertentie netwerk zoals AdSense worden ingevuld. Je hoeft zelf geen adverteerders te zoeken, het is tot op zekere hoogte mogelijk om adverteerders te filteren.

Zo kun je aangeven dat de website bestemd is voor kinderen, dan worden er geen 18+ advertenties weergegeven. Betaling zal doorgaans op basis van Pay Per Click plaatsvinden, als een bezoeker op de banner klikt dan wordt er commissie uitgekeerd.

2. Affiliate links in artikelen

In de teksten kunnen hyperlinks worden opgenomen naar productpagina’ s van diverse aanbieders. Als hieruit een conversie volgt dan krijgt de eigenaar van de bron site een commissie uitgekeerd. Als er gebruik wordt gemaakt van affiliate links dan moet dit worden aangegeven.

Het is mogelijk om passende producten te zoeken bij artikelen of content te schrijven met affiliate links in gedachten.

Online geld verdienen met bloggen

3. Advertorial blogs

Bedrijven die hun bereik willen uitbreiden kunnen de redactie van blogs promotionele artikelen laten schrijven. Deze combinatie van editorials en advertenties wordt advertorial genoemd. De informatie in het artikel kan grotendeels feitelijk en objectief van aard zijn met een vermelding van een product of dienst.

Het is ook mogelijk dat de adverteerders in eigen huis content laat produceren en dit verspreid via blogs. Ook hierbij is het verplicht om aan te geven dat het om gesponsorde content gaat.

4. Webshop gekoppeld aan blog

Als een blog over een specifiek onderwerp gaat dan is het mogelijk om een webshop in te richten met gerelateerde producten. Het assortiment kan bestaan uit affiliate links maar ook bijvoorbeeld t-shirts met opdruk voor fans van de blog of influencer achter de pagina. Bij verkoop van een eigen kledinglijn is het niet nodig om vooraf groot in te kopen, de webshop kan worden gekoppeld aan een print-on-demand service.

5. Artikel ruimte verkopen op jouw website

Je kunt via het platform Hulc artikel ruimte verkopen. Afhankelijk van het aantal bezoekers op jouw website en jou SEO Metrics kunnen deze vergoedingen oplopen van 100,-euro tot zelfs wel 900,-euro per artikel. Meer weten? Bekijk het artikel over Hulc

Bloggen of vloggen?

Een blog als video wordt een vlog genoemd. Op YouTube zijn er veel vlog kanalen, hier zijn al veel ‘internet famous’ vloggers rijk mee geworden. Zo zijn er persoonlijke vlogs, familie vlogs, hobby vlogs en bijvoorbeeld mukbang video’s van mensen die eten en praten voor de camera.

Het is eenvoudiger dan ooit om video’s te uploaden of live streaming aan te bieden. Bij een geschreven blog is er een zekere vorm van schrijftalent vereist. Een vlog kan aanzienlijk sneller worden gemaakt hoewel er ook vloggers zijn die hoge productiewaarden nastreven.

De Nederlandse vlogger Nikkie de Jager heeft met haar make-up tutorials een succesvolle carrière als media persoonlijkheid, influencer en presentator weten op te bouwen.

Wat zijn blog netwerken?

Omdat er zoveel losse blogs online stonden werd het lastig voor bloggers om gevonden te worden. Via blog netwerken kunnen blog pagina’s elkaar versterken. Dit concept is een aantal jaren populair geweest maar wordt nu niet vaak meer toegepast.

Een reden om met een blog netwerk content te publiceren was het doorlinken naar elkaar. Zo kon de ranking in Google worden verbeterd zonder penalties voor heen en weer linken. Site A zou verwijzen naar site B, site B naar site C en site C verwees weer naar site A om het backlink profiel te optimaliseren.

Is bloggen een goede inkomstenbron?

Als je online geld wilt verdienen met bloggen dan moet je veel content produceren om er een inkomen uit te halen. Bloggers hebben vaak ook andere kanalen zoals YouTube, Facebook, Twitter en TikTok die ze combineren om geld te verdienen. Nieuws, sport en gossip blogs scoren nog redelijk goed maar social media platformen hebben de relevantie van bloggen wel flink aangetast.

Blogs zijn wel heel geschikt als SEO methode. Door veel content op een website te plaatsen met strategisch gekozen zoektermen kan een website of webshop beter gevonden worden in Google. In dit geval is de blog een middel om een ander doel te bereiken. Het algoritme stelt wel eisen aan dit soort content zoals het aantal woorden, de kwaliteit van de content en het gebruik van aansprekende zoektermen.