Pinterest is een website waar mensen van over de hele wereld ideeën met elkaar kunnen delen. Dit zijn voornamelijk afbeeldingen, animerende GIF’s en korte video’s, de nadruk ligt op visuele media. In tegenstelling tot andere sociale media platformen wordt content niet chronologisch weergegeven maar op basis van interesse en context.

Daarmee kan oudere content toch boven komen drijven. Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met Pinterest, direct op het platform maar ook door bijvoorbeeld je eigen webshop te promoten of jouw affiliate link te koppelen aan een Pin. De vraag blijft; hoe bekend is Pinterest eigenlijk en wie maakt er gebruik van dit platform?

Wat is Pinterest?

Pinterest is een visueel zoekplatform waar gebruikers (ook wel ‘Pinners’ genoemd) afbeeldingen kunnen ‘pinnen’ op hun persoonlijke borden ter inspiratie of organisatie. Het wordt vaak gebruikt voor het ontdekken van ideeën op gebieden zoals mode, recepten, interieurdesign en meer.

Wat is pinterest

Geschiedenis Pinterest

Pinterest werd gelanceerd in 2009 door Ben Silbermann, Paul Sciarra en Evan Sharp. Hoewel het onder de noemer ‘social media’ valt is het toch een ander platform dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter. De website of app laat de bezoeker een aantal plaatjes zien waar de gebruiker op kan klikken. Deze objecten worden ‘pins’ genoemd, je kunt deze pins vervolgens opslaan, in groepen plaatsen en delen.

Zo ontstaat er een persoonlijke lijst aan pins die relevant zijn voor de individuele gebruiker. Zoals de naam al doet vermoeden is Pinterest een online prikbord om interesses in te beheren.

Pinterest App

In het begin wordt je geconfronteerd met pins, afbeeldingen waar je geen interesse naar hebt maar al snel begint de content meer op jouw gedrag aan te sluiten.  Je begint als gebruiker met enkele onderwerpen aan te geven die je interessant vindt, vervolgens wordt het overzicht aan pins aangepast op basis van jouw gedrag.

Het is mogelijk om dit als gebruiker aan te passen, zo kun je pins die je hebt bekeken uitsluiten van het algoritme. Als je meer gebruik maakt van Pinterest dan wordt de selectie steeds meer relevant. Het is daarnaast ook mogelijk om zoekopdrachten te typen, dit is weer van belang bij geld verdienen met Pinterest. Door pins en boards te optimaliseren met zoektermen word je beter gezien, daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren om jouw aanbod te promoten.

Pinterest in Nederland

Exacte cijfers zijn niet bekend maar in 2021 trok Pinterest bijna 460 miljoen actieve gebruikers per maand waarvan er ruim 5 miljoen in Nederland. 60 procent van de gebruikers is vrouwelijk hoewel het aandeel mannelijke gebruikers wel toeneemt.

Dankzij de Corona pandemie heeft dit platform een enorme groei doorgemaakt sinds 2020, mensen waren op zoek naar inspiratie en afleiding, waar de content goed op aansloot. Kun je geld verdienen op Pinterest? Met zoveel gebruikers en diverse opties voor commercieel gebruik lijkt dit zeker mogelijk. Toch is er iets vreemds aan de hand met Pinterest…

Twitter kent iedereen, ook al voor de overname van Elon Musk was het blauwe vogeltje zelfs bij absolute digibeten bekend. Toch ligt het aantal gebruikers relatief laag. Pinterest heeft bijna het dubbele aantal actieve gebruikers volgens de cijfers, toch is dit platform lang niet zo bekend bij het grote publiek als Twitter.

Wie zijn die 5+ miljoen bezoekers in Nederland die iedere maand een bezoek brengen? En waarom praten ze niet over deze dienst zoals ze over Twitter roeptoeteren? Pinterest wordt al zeker 10 jaar besproken in marketing blogs als de geduchte concurrent van andere sociale netwerken, toch blijft het de underdog in deze categorie.

Waar diensten als Snapchat en TikTok komen en gaan pruttelt Pinterest verder op de achtergrond. Als je geld wilt verdienen met Pinterest dan is dit imago probleem zeker iets om rekening mee te houden.

Online geld verdienen met pinterest

Geld verdienen op Pinterest

Als je de Pinterest app opent dan zie je een raster met thumbnails die om jouw aandacht vragen. Wie deze content heeft toegevoegd en waarom is niet direct duidelijk. Pas na het klikken kom je erachter wat het doel achter deze pin is, en dan moet je vaak nog verder klikken om de bron te bezoeken. In de ‘Winkel’ en ‘Profiel’ tab kan een klant meer direct shoppen. Hoe kun je geld verdienen op Pinterest?

  • Verkoop op Pinterest: Het is mogelijk voor shoppers om producten direct op Pinterest te kopen en betalen. Er worden meerdere betaalopties aangeboden, toch is de keuze wat beperkt. Zo kun je klanten niet laten betalen met PayPal.
  • Links naar webshop: Het is mogelijk om de koppeling naar een productpagina direct te koppelen aan een pin. Er zal dan een browser venster openen of je kopieert de link en bekijkt het zelf in een webbrowser naar keuze.
  • Affiliate links: Net zoals je links kunt plaatsen naar productpagina’s kun je ook affiliate links maken naar producten en diensten van andere aanbieders. Zo kun je op basis van commissie geld verdienen.
  • Promotie: Naast directe verkoop is Pinterest bij uitstek een platform om jezelf of je bedrijf te promoten. Een kleding designer bijvoorbeeld, iemand die sieraden maakt of een fotograaf die naast Instagram andere kanalen wil gebruiken om visueel werk te delen.

Het ‘evergreen’ karakter zonder chronologische tijdlijn kent ook nadelen. Zo kunnen (affiliate) links verdwijnen zodat koppelingen niet meer werken. Of producten worden vervangen door nieuwe modellen. Het is daarom van belang om je eigen collectie pins up-to-date te houden.

Hoe begin je zakelijk

Om geld te verdienen met Pinterest moet je eerst een zakelijk account aanmaken of een bestaand account overzetten naar een zakelijk account. Dit is gratis, je hoeft pas te betalen als je gebruik gaat maken van advertenties en promoties. Daarbij zijn er meerdere soorten pins met unieke eigenschappen en doelstellingen.

Kun je geld verdienen met Pinterest?

Het is zeker mogelijk om geld te verdienen met Pinterest. Je vindt hier zowel kleine ondernemers als grote winkelketens die zij aan zij om de gunst van de gebruikers strijden. Ook zonder betaalde advertenties kun je een nieuwe groep klanten aanspreken. Zorg er wel voor dat de content aantrekkelijk wordt gepresenteerd, ga verder dan standaard product foto’s uploaden.

Dit gebeurt wel maar het gaat voorbij aan het unieke karakter van dit platform. Het aantal bezoekers wereldwijd is zeker interessant, volgens Pinterest ligt engagement en conversie hoger dan bij soortgelijke platformen. Het blijft echter vreemd dat er zo weinig wordt gesproken over deze dienst in vergelijking met bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Als ondernemer zul je niet alle pijlen richten op Pinterest, als complementair platform is het zeker de moeite waard om tijd in te steken. bekijk hier nog meer online geld verdien mogelijkheden.