Thuiswerk kan betekenen dat je thuis werkzaamheden uitvoert voor je werkgever. Het kan ook betekenen dat je als zelfstandig ondernemer vanuit huis werkt of dat je een bijbaantje hebt zonder de deur uit te gaan. Het is daarmee een overkoepelende term voor diverse werkzaamheden met als overeenkomst dat wonen en werken gecombineerd wordt op één locatie. Hoe kun je geld verdienen met thuiswerk en zijn er naast voordelen ook nadelen bij thuiswerken? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wat is thuiswerk?

Vanuit huis werken is niet nieuw, het heeft in de laatste jaren wel een andere vorm gekregen. Met name de Corona pandemie heeft thuiswerken een nieuwe impuls gegeven, ook na de periode van werken op afstand kiezen veel werknemers voor thuis werken, mogelijk in combinatie met deeltijd werken op kantoor.

Voordelen van geld verdienen met thuiswerk:

 • Je hoeft niet te reizen naar je werk.
 • Je kunt zelf je tijd indelen.
 • Je hebt niet te maken met vervelende collega’s, bazen etc.
 • Je kunt de werkplaats naar eigen inzicht indelen.

Nadelen van geld verdienen met thuiswerk:

 • Je mag niet alle werkzaamheden vanuit huis uitvoeren.
 • Je kunt jezelf en anderen in gevaar brengen.
 • Je hebt minder sociale interactie.

Wat kun je eigenlijk thuis doen? Als je in de Rotterdamse haven werkt dan kunnen schepen niet bij jou thuis langsvaren. Jouw werkzaamheden moeten wel geschikt zijn om geld te verdienen met thuiswerk.

Hoe kun je geld verdienen met thuiswerk?

In de introductie kon je al lezen dat de term ‘thuiswerk’ op meerdere manieren kan worden uitgelegd. Hier zijn de voornaamste drie categorieën, die overigens zeker overlappingen met elkaar hebben.

1. Thuis werken voor je werkgever

Je hebt een baan en je kunt de werkzaamheden ook thuis uitvoeren. Je richt een thuiswerkplek in en communicatie verloopt via mail, chat of telefoon. Het is mogelijk om je tijd te verdelen tussen werken op kantoor of vanuit huis. Voor deze constructie is het van belang om goede afspraken te maken, een basis van vertrouwen moet er ook zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van thuis werken voor je werkgever:

 • Een programmeur die vanuit huis code schrijft.
 • Een boekhouder die de administratie thuis in orde brengt.
 • Een logistiek coördinator die via internet en telefoon transport regelt.

Online geld verdienen met thuiswerk

2. Thuis werken als zelfstandig ondernemer

Je hebt een Kamer van Koophandel registratie en BTW-nummer maar geen bedrijfspand. Dat hoeft ook niet altijd, thuis kun je ook een werkplek inrichten. Als dienstverlener kun je naar klanten toe gaan, of je voert jouw werkzaamheden thuis uit. Dit bespaart je veel geld omdat je geen zakelijk pand hoeft te huren, binnen een gezin kan geld verdienen met thuiswerk wel zorgen voor spanning en onrust. Dit zijn enkele voorbeelden van thuis werken als zelfstandig ondernemer:

 • Een grafisch vormgever die thuis werkt voor klanten over de hele wereld.
 • Een webshop eigenaar die een zolder of garage inricht als magazijn.
 • Een nagelstudio aan huis in een verbouwde kamer.

3. Thuis werken als bijverdienste

Wil je een beetje extra geld verdienen met thuiswerk? Dan zijn er legio mogelijkheden. Zo kun je online werken vanuit huis of producten maken. Er is een verschuiving te zien naar internet ondernemerschap zoals affiliate links maken, bloggen en vloggen of een dropshipping winkel inrichten. Dit zijn enkele voorbeelden van thuis werken als bijverdienste:

 • Producten inpakken zoals relatiegeschenken.
 • Een vlog maken op YouTube voor een groot aantal fans.
 • Gigs uitvoeren via netwerken als Fiverr.

Wat kost thuiswerk?

De kosten voor thuiswerk moet je zeker niet vergeten. Als je overdag 8 uur in een verwarmd kantoor zit dan hoef je thuis niet te stoken. Koffie thuis is niet gratis. Het zijn vaak kleine bedragen maar het tikt wel aan. Daarnaast moet je misschien gereedschap aanschaffen of een computer kopen. Dan ga je pas echt geld verdienen met thuiswerk als je deze kosten hebt terugverdiend. Je wilt natuurlijk wel geld overhouden, het moet geen hobby worden die je geld kost.

Het is mogelijk dat je (een deel van) de kosten kunt opvoeren. Als je zelfstandig ondernemer bent dan kun je bijvoorbeeld de BTW terugvorderen en uitgaven in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Verder mag je jaarlijks belastingvrij geld verdienen met thuiswerk tot een bepaalde grens.

Mag je thuiswerken?

Of thuiswerken is toegestaan hangt af van de situatie. Ben je in loondienst? Dan moet je toestemming vragen aan de werkgever als je vanuit huis wilt werken, ook moet je de voorwaarden bespreken. Zo kun je overeenkomen dat je in plaats van een reiskostenvergoeding een vergoeding krijgt voor verwarming of koffie. De regering heeft thuiswerken als optie bij wet geborgd, er zijn hierbij de volgende wettelijke voorwaarden gesteld:

 • Je moet in een bedrijf werken met minimaal 10 medewerkers.
 • Je moet minimaal 6 maanden in dienst zijn.
 • Je moet schriftelijk een verzoek indienen.

De werkgever kan het verzoek inwilligen maar ook weigeren. Hier moet dan wel een duidelijke grond voor zijn zoals problemen met het rooster of een gevaarlijke situatie bij werk vanuit huis. Na afwijzing moet je een jaar wachten voordat je een nieuw verzoek mag indienen.

Buitenshuis werken

Het tegenovergestelde van thuis werken is ergens anders werken. Dit hoeft niet altijd op een vaste werkplek te zijn. Een chauffeur of pakketbezorger werkt vanuit een voertuig, daarnaast zijn er steeds meer werkzaamheden waarvoor je alleen een computer en internet nodig hebt. Het aantal ‘digitale nomaden’ neemt toe, dit zijn mensen die hun werkzaamheden overal ter wereld kunnen verrichten.

In plaats van werken op kantoor zitten ze in een horecagelegenheid, op een hotelkamer of op een strand in een warm land. Opdrachtgevers weten vaak niet eens waar deze mensen zich bevinden in de wereld. Dit kan een alternatief zijn voor thuiswerk.

Kun je geld verdienen met thuiswerk?

Er zijn enorm veel mogelijkheden om geld te verdienen met thuiswerk. Voor zowel mensen in loondienst als zelfstandig ondernemers geldt dat de werkplek veilig moet zijn. Als je een huis huurt dan zijn er extra restricties aan werken vanuit huis. Zo mag je niet zomaar een keuken gebruiken om professioneel te koken en je mag als kapper aan huis niet zomaar klanten ontvangen zonder eigen parkeerplaats.

Als je onbezonnen start dan kun je in de problemen komen met de verzekering, de verhuurder of de overheid. Controleer wat de mogelijkheden zijn voordat je een bedrijf aan huis start. Bekijk hier nog meer verdienmodellen.