Een Side Hustle is een bijbaantje waar je extra geld mee verdient. Het is een term die de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt en direct gekoppeld lijkt te zijn aan de Gig Economy. Het is geen werk waar je een volledig uitkomen uit zult halen, althans niet in eerste instantie. Als de bijverdienste echter groeit dan is het zeker mogelijk om hier een permanent inkomen uit te halen. Kun je echt geld verdienen met een Side Hustle of ben je eigenlijk de kas van iemand anders aan het spekken?

Wat is een Side Hustle?

Het woord ‘bijbaantje’ kent iedereen. Vakken vullen bij de supermarkt of kranten gooien in de ochtend, dit is traditioneel het domein van studenten die naast hun studie nog wat bijverdienen. Hier hoeft geen volledig inkomen uit voort te komen want studenten wonen nog bij hun ouders die zorgen voor een dak boven je hoofd en eten op je bord.

Deze situatie is echter veranderd in de laatste jaren. In plaats van kinderen van 13 die een folderpakket rondbrengen zien we steeds vaker senioren met fietstassen vol reclamemateriaal langskomen. Als aanvulling op hun AOW, om wat meer te bewegen of een combinatie van beide. Ouders die thuis zitten met de kinderen willen wat geld verdienen met een Side Hustle of gewoon even hun zinnen verzetten naast de huishoudelijke taken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoeken naar manieren om toch wat geld te verdienen.

Geld verdienen met een ‘Side Hustle’ klinkt een beetje verdacht en schimmig. ‘Hustle’ is een woord dat grenst aan misleiding en oplichting. Eigenlijk is het gewoon een trendy term voor alle bijbaantjes die je kunt uitvoeren. Laten we duidelijk zijn dat we op deze pagina alleen geld verdienen met legale praktijken bespreken.

Side Hustle in de Gig Economy

Freelance werk is niet nieuw. Voor het tijdperk van loondienst, vakbonden en CAO regels werkten de meeste mensen voor zichzelf. Of als slaaf, wat in veel opzichten de voorganger is van werken in loondienst maar dan zonder compensatie. Freelance werk kent voordelen zoals de vrijheid om te werken wanneer dit uitkomt en voor wie je dit wilt.

Er zijn ook zeker nadelen zoals een gebrek aan zekerheid en de concurrentie tussen freelancers in dezelfde sector. Internet heeft het aannemen en uitvoeren van losse opdrachten aanzienlijk eenvoudiger gemaakt voor zowel aanbieders als afnemers. Zo kun je via Uber een rit boeken bij iemand die als Side Hustle taxi ‘speelt’ of via Fiverr iemand een logo laat ontwerpen voor 5 dollar.

De Gig Economy heeft een groot aantal mensen de optie geboden om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Het heeft er ook voor gezorgd dat de bedrijven die dergelijke platformen lanceren nagenoeg geen verantwoordelijkheid op zich hoeven te nemen.

Online geld verdienen met een side hustle

Uitvoerende partijen moeten zelf verzekeringen en materialen regelen terwijl klanten geen zekerheid of garantie hebben. De tussenpersoon ziet ondertussen de commissie binnenstromen, haalt geld op bij investeerders en doet uitstekende zaken op de beurs. Daar profiteert iemand die een gig als Side Hustle heeft niet van.

Let bij het aannemen van een Side Hustle altijd op je eigenbelang. Wat levert een platform jou als uitvoerende op? Wat zijn de kosten en de baten? Wil je dit werk tijdelijk uitvoeren of kun je er een carrière mee opbouwen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je geld gaat verdienen met een Side Hustle.

Welke Side Hustles zijn er?

Het aantal klussen die je kunt uitvoeren is natuurlijk enorm, dat spreekt voor zich. Hier zijn een aantal opties met een korte beschrijving:

  1. Maak een blog: Schrijf een blog met onderwerpen waar je interesse naar hebt en plaats er affiliate links in. Zo krijg je commissie wanneer lezers op de koppelingen klikken. Geef aan dat je dergelijke links plaatst, transparantie naar de lezers is van belang.
  2. Vul enquêtes in: Jouw mening is geld waard! Er zijn diverse websites waar je betaald krijgt om aan onderzoeken mee te doen. Dit is geen vetpot maar je kunt er wel wat geld mee verdienen.
  3. Verkoop creatieve designs: Kun je goed tekenen? Dan kun je eigen ontwerpen via diverse on-demand sites laten afdrukken op t-shirts, bekers etc. Er zijn ook rechtenvrije afbeeldingen die je hiervoor kunt gebruiken, zorg in dat geval dat dergelijk gebruik is toegestaan.
  4. Verkoop je hobby projecten: Vind je breien leuk of heb je een andere creatieve hobby? Ruim je kast leeg en verkoop dit fröbelwerk via Etsy of Pinterest.
  5. Handel in tweedehands goederen: Geef producten een tweede leven en verkoop ze via Marktplaats. Je zou zelfs naar een kringloop kunnen gaan, foto’s maken en kijken of je het aanbod duurder kunt verkopen. Dan wint de kringloop, jij wint en de klant krijgt het product. Iedereen happy dus!
  6. Word bezorger: Of de strategie van PostNL om steeds meer freelancers in te schakelen ethisch verantwoord is laten we even achterwege, het is een feit dat veel pakket diensten met externe bezorgers werken.
  7. Word dropshipper: Wel een webshop maar geen magazijn, dat kan als je producten vanuit de fabrikant laat leveren aan jouw klanten. Let daarbij wel op zaken als recht op retour, garantie en levertijden.

Kun je duizenden euro’s per maand verdienen met een Side Hustle? Ja, dit is mogelijk maar nee, niet iedereen kan zomaar geld binnenharken zonder hier moeite voor te doen. Als je vastloopt in jouw carrière maar niet direct een volledige switch wilt maken dan kun je met een Side Hustle de mogelijkheden op de markt verkennen zonder financieel risico te lopen.

Kun je geld verdienen met een Side Hustle?

Je kunt geld verdienen met een Side Hustle, de vraag is hoeveel een bijbaantje oplevert. Wat houd je omgerekend over per uur of opdracht? Moet je eigen materiaal inzetten zoals een busje om pakketten te bezorgen of een microfoon om voice-overs in te spreken? Een Side Hustle zal in eerste instantie geen volledig inkomen opleveren, de euforie die je voelt na een betaling kan bedwelmend werken.

Kleine beetjes tikken echter aan, als je meerdere Side Hustles naast elkaar probeert dan ontdek je snel welke baantjes interessant zijn om mee door te gaan en wat je beter kunt laten varen. Het grote voordeel van de Gig Economy is vrijheid in keuzemogelijkheden. Maak hier als aannemer gebruik van en laat je niet uitbuiten door platformen en/of klanten. Meer online verdienmodellen bekijken doe je hier