30.000 Nederlanders zijn actief op PanelWizard, een enquête organisatie waarmee je geld kunt verdienen door vragenlijsten in te vullen. Met een hoge vergoeding per vraag zou je denken dat PanelWizard een goudmijn is, toch zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen die we op deze pagina nader zullen toelichten.
Voor wie is PanelWizard bestemd en is het een goede manier om online inkomsten te genereren?
Wat is PanelWizard?
Zover we weten werken er geen tovenaars bij PanelWizard maar duizenden mensen die samen een “exacte afspiegeling” vormen van de Nederlandse consumentenmarkt. Klanten die via het bedrijf Kien binnenkomen en op zoek zijn naar de mening van het Nederlandse publiek kunnen via PanelWizard een onderzoek laten uitvoeren.
Op basis van de profielen worden deelnemers uitgenodigd om een lijst met vragen in te vullen. Voor iedere ingevulde vragenlijst krijg je een bedrag. Dit ontvang je niet direct, tweemaal per jaar wordt je saldo overgemaakt op je bankrekening.
Klanten van PanelWizard zijn bedrijven als Albert Heijn, Coca Cola, Douwe Egberts en Colgate maar ook kleinere bedrijven laten Kien vragenlijsten samenstellen die via PanelWizard worden uitgezet.
PanelWizard is nauw verbonden met Kien, een marktonderzoeksbureau dat in 1993 werd opgericht, destijds onder de naam B&N Marketing. In 2008 werd de naam veranderd naar Kien. Deze organisatie is ISO-gecertificeerd en lid van de MOA. Opdrachtgevers komen met een vraag die ze graag beantwoord zien door de 30.000 leden van het PanelWizard panel.
Hoe werken enquêtes bij PanelWizard?
Als je geld wilt verdienen met vragenlijsten invullen dan ga je naar PanelWizard en maak je een persoonlijke account aan. Je moet eerst een aantal vragen invullen met informatie over jezelf en jouw situatie. Vervolgens word je regelmatig uitgenodigd om vragenlijsten in te vullen. Voor iedere ingevulde vraag krijg je 10 cent uitbetaald.
Panelwizard verdiensten
Omdat de bedragen relatief laag liggen krijg je tweemaal per jaar uitbetaald. Het aantal vragenlijsten dat je krijgt is afhankelijk van je profiel. Er wordt namelijk een selectie gemaakt op basis van relevante criteria. Zo zal iemand van 65+ niet veel te vertellen hebben over babyvoeding.
Zo werkt het als je wilt meedoen als panellid:
- Ga naar de website van PanelWizard en vul jouw informatie in.
- Als je het formulier hebt ingevuld dan krijg je per mail bevestiging. Je moet eerst een vragenlijst invullen om te bepalen of je toegelaten wordt tot het panel. Het kan zijn dat je afgewezen wordt.
- Je geeft je mening over een aantal stellingen of vragen. Er worden nooit producten aangeboden of verkocht.
- Voor iedere ingevulde vraag krijg je 10 cent mits je de vragenlijst geheel afrondt. De meeste enquêtes hebben pakweg 5 vragen dus je zult gemiddeld 50 cent per onderzoek verdienen.
Er zijn onderzoeken met meer vragen dus ook een hogere beloning. De regel blijft 10 cent per beantwoorde vraag. Je moet behoorlijk wat kenmerken invullen over jouw persoonlijke situatie. Dit is nodig om onderzoeken bij de juiste personen uit te zetten.
Dit kan wel een beetje vreemd voelen. PanelWizard is een bedrijf van Kien dat sinds 2001 ISO-gecertificeerd is. Dat betekent dat deze organisatie aan strenge regels is gebonden en goed moet omgaan met jouw persoonsgegevens. Klanten krijgen nooit inzicht in details van individuele panelleden.
Het enquête aanbod
Bedrijven en andere organisaties die een vraag of een lijst met vragen hebben kunnen terecht bij Kien. Die verwerkt de vraagstelling en formuleert een enquête die wordt aangeboden bij de relevante leden van het panel.
Voor iedere vraag wordt een vergoeding van 10 cent gegeven. Dat is best een hoog bedrag, hierbij moet wel worden aangegeven dat sommige vragen meerkeuze zijn. Het zijn soms ‘vragen in vragen’ die wat meer tijd kosten om in te vullen.
Op de website wordt gesproken van een ‘kinder panel’ voor opdrachtgevers maar de minimumleeftijd om je aan te melden is 16 jaar. Hoe onderzoeken onder kinderen worden uitgevoerd is niet duidelijk. Er is een acceptatieproces met ‘examen’ per mail. Als je niet in het profiel past dan kun je worden afgewezen.
Je mag als deelnemer zelf kiezen welke vragenlijsten je invult. PanelWizard heeft vooraf al een schifting gemaakt op basis van jouw persoonlijke profiel. Als je dus een vragenlijst ontvangt dan is het waarschijnlijk dat je in staat bent de vragen te beantwoorden.
Wacht niet te lang met invullen want er worden meer mensen uitgenodigd dan er nodig zijn. Als het maximum aantal is bereikt dan loop je inkomsten mis.
Goed om te weten over PanelWizard
- De minimumleeftijd is 16 jaar.
- De uitkering ligt op 10 cent per vraag.
- Er zijn ondertussen 30.000 leden in het panel.
- Geld uitkeren vindt tweemaal per jaar plaats. Je kunt dus niet direct over het verdiende geld beschikken.
- Het geld wordt overgemaakt op de bankrekening.
- PanelWizard beschikt over ISO-certificering.
- Je kunt ook vragenlijsten invullen en het geld aan een vereniging schenken.
PanelWizard review
Als we kijken naar de ervaringen met PanelWizard dan zijn de meeste reviews tevreden met de service maar niet met de frequentie. Je zult per maand enkele enquêtes in je mail ontvangen die soms heel kort zijn. Daarmee is het geen vetpot maar je kunt er wel een extra zakcentje mee verdienen.
Is PanelWizard goed voor online enquêtes?
Het aantal onderzoeken dat je in de mailbox zult ontvangen is beperkt. Je moet ook snel reageren want als je in de ochtend een enquête krijgt dan zal het aantal respondenten in de avond al op het maximum zitten. Daarmee zul je niet rijk worden van PanelWizard, het is wel een betrouwbare organisatie met ISO-certificering.
Het kan geen kwaad om een PanelWizard account aan te maken. De vergoeding ligt hoog en het bedrijf is te vertrouwen. Alleen kun je er niet veel geld mee verdienen op jaarbasis, misschien enkele tientjes tot 100 euro.
Als je meer wilt verdienen dan kun je naast PanelWizard ook andere vragenlijsten invullen bij andere aanbieders. Je bent niet exclusief verbonden met deze organisatie en je bent tot niets verplicht. Zo heb je iedere zes maanden een leuk zakcentje die je ook aan een vereniging kunt geven die je steunt.
Ben je lid van een vereniging? Dan kun je samen met andere leden de kas spekken door enquêtes in te vullen. Er wordt dan een speciaal potje voor de vereniging bijgehouden. Met 100 leden verdien je meer dan in je eentje.