Etsy is een platform voor onafhankelijke verkopers die unieke nieuwe producten en vintage artikelen aanbieden voor een wereldwijd publiek. Je kunt als verkoper zelf producten maken, oude items een tweede leven geven of zelfs jouw ideeën laten maken door een derde partij en deze onder jouw naam verkopen. Kun je geld verdienen met Etsy? Ja, maar je moet wel creatief zijn … op meer manieren dan design en uitvoering! Hoe dit werkt lees je op deze pagina.

Wat is Etsy?

Etsy is een winkel platform dat verkopers in staat stelt om handgemaakte producten te verkopen. Ook vintage artikelen van 20+ jaar oud en materialen voor handwerken worden hier verkocht. Een verkoper kan gratis gebruik maken van het systeem om een eigen winkeltje in te richten.

Bij het plaatsen van artikelen moet de verkoper betalen, ook zijn er diverse transactiekosten bij een succesvolle verkoop. Er is sprake van een directe overeenkomst tussen aanbieder en afnemer, Etsy fungeert als intermediair die bepaalde handelingen voor de partijen afhandelt.

In 2020 en 2021 groeide het Etsy platform aanzienlijk. Enerzijds omdat hobbyisten door de Corona lockdowns meer tijd over hadden om hun eigen winkeltje in te richten en anderzijds omdat mensen meer geld over hadden voor unieke items. Dat het een Amerikaans bedrijf betreft is duidelijk merkbaar, in de Nederlandstalige versie komen soms kromme vertalingen van Engelse termen voor.

Ook de verkopers zijn voor het grootste deel gevestigd in of gericht op de Verenigde Staten. Als verkoper op Etsy kun je zelf kiezen naar welke landen je stuurt en onder welke voorwaarden. Ook wat betreft betaalmogelijkheden zoals PayPal en iDeal mag je zelf bepalen wat je accepteert.

Hoe werkt verkopen op Etsy?

In principe kan iedereen een shop-in-shop maken op het Etsy platform. Als je een account hebt aangemaakt dan kun je een profielpagina inrichten en producten toevoegen. Je betaalt geen maandelijkse kosten zoals bij webhosting het geval is maar je moet wel per product dat je aanbiedt betalen.

Dit is dubbeltjeswerk maar met een groot assortiment kan dit aantikken. Als er een bestelling wordt geplaatst wordt er nog een percentage in rekening gebracht en ook nog een valuta conversie en andere kosten. Je moet behoorlijk goed kunnen rekenen om achter jouw netto winst te komen. De verkoper zorgt voor de verdere afwikkeling van de verkoop, dit betekent dus het product inpakken en opsturen met mogelijk after-sales service. De klanten komen van over de hele wereld, je bent niet verplicht om jouw producten beschikbaar te maken voor iedereen.

Het is mogelijk om naast een standaard vermelding extra te betalen voor meer opvallende vermeldingen. Dit is te vergelijken met Google Ads maar dan binnen het Etsy platform.

Wat kun je verkopen op Etsy?

De meeste artikelen op Etsy vallen binnen de categorie handgemaakt en exclusief. Een aantal producten wordt op aanvraag gemaakt. Populaire items zijn:

Klanten zijn doorgaans op zoek naar maatwerk en gepersonaliseerde items of opvallende decoratieve producten. Niet iedereen vindt het even belangrijk of de verkoper zelf de artikelen maakt, met honderdduizenden verkochte artikelen bij één aanbieder zou dat ook onmogelijk zijn.

Online geld verdienen met Etsy

Zijn alle producten op Etsy handgemaakt?

Hoewel het uitgangspunt van Etsy is dat het aanbod bestaat uit unieke, handgemaakte items is dit niet altijd het geval. Zo worden er vintage producten aangeboden, tweedehands artikelen die minimaal 20 jaar oud zijn. Ook is het mogelijk om materialen en hulpmiddelen te verkopen om zelf mee te gaan knutselen. Voorheen was het verplicht voor verkopers om zelf hun producten te maken, dit is niet langer het geval. Iemand mag een eigen ontwerp door een externe leverancier laten maken onder voorwaarde dat het duidelijk wordt aangegeven.

Kun je producten inkopen bij een Chinese fabrikant en verkopen met een flinke winstmarge? Zo kun je veel geld verdienen op Etsy maar het mag officieel niet. De vraag is hoe ze dit kunnen controleren en het antwoord is eenvoudig; dit doen ze niet of nauwelijks. Er zijn veel producten die verdacht veel op elkaar lijken.

Soms zijn dit ‘halffabrikaten’ maar er zijn wel degelijk artikelen die waarschijnlijk gewoon uit een fabriek komen. Daarnaast kan bijvoorbeeld iemand in India jouw product nemen als voorbeeld en een dergelijk product verkopen tegen een lagere prijs. Zo zitten er een aantal haken en ogen aan de ‘exclusiviteit’ van het aanbod.

Wie verkoopt op Etsy?

Het grootste aandeel verkopers op Etsy doet het als bijverdienste, er zijn meer vrouwen dan mannen die verkopen via dit platform. De meeste verkopers en klanten wonen in de Verenigde Staten, de klanten hebben een bovengemiddeld besteedbaar inkomen. Er zijn verkopers die artikelen vanuit een collectief aanbieden.

Denk aan minderheidsgroeperingen die vanuit hun cultuur handgemaakte artikelen maken die ze normaal gesproken verkopen op markten. Een tussenpersoon of familielid kan deze producten via Etsy bij een veel grotere doelgroep aanbieden. Het zijn dus zeker niet allemaal zelfstandige ondernemers en niet alle aanbieders maken zelf de producten.

Kun je geld verdienen met Etsy?

Het korte antwoord is “Ja, je kunt geld verdienen met Etsy.” Je voelt waarschijnlijk al een “maar” aankomen en dat klopt. Volgens één website verdienen succesvolle verkopers gemiddeld genomen ongeveer 45.000 dollar op jaarbasis. Let op het toverwoord ‘succesvol’. Op een andere website wordt namelijk beweerd dat 65 procent van de verkopers minder dan 100 dollar aan inkomsten genereert op jaarbasis. Dat is natuurlijk wel even een verschil, daar komt bij dat de schatting van 45.000 dollar niet verder onderbouwd wordt.

Etsy is geen ‘word snel rijk’ platform, het kan wel een stap zijn van hobby naar beroep. Je kunt namelijk zonder een eigen webshop in te richten producten wereldwijd gaan verkopen. Je kunt veel leren over optimalisatie van je winkeltje, vindbaarheid verhogen en inspelen op de vraag vanuit de klant.

Je betaalt niet voor het platform, als je niets verkoopt dan betaal je alleen voor de publicatie van jouw producten. Etsy wordt vaak als parttime bezigheid gestart met ambities voor groei. Of mensen helpen vrienden, familie of kleine winkeltjes om hun creatieve werk bij een nieuwe doelgroep onder de aandacht te brengen.

Etsy is een laagdrempelig platform om mee te starten met veel mogelijkheden om jezelf als merk in de markt te zetten. De kans dat je hier rijk wordt is klein, het kan wel als tussenstap dienen op weg naar een goed lopend bedrijf. Meer mogelijkheden ontdekken? Ga naar online geld verdienen methode