Digitale producten bestaan alleen als data. Je kunt ze niet vasthouden of uit een doos halen. Toch zijn het ‘echte’ producten, denk aan een app op een smartphone of software die je installeert op een PC. Naast eenmalige aanschaf is het abonnementsmodel steeds populairder geworden. Hoe kun je geld verdienen met digitale producten verkopen en waarom hoef je zelf geen producten te ontwikkelen?

Wat zijn digitale producten?

Een digitaal product is een commercieel goed zonder fysieke vorm. Dit product kan vele gedaanten aannemen zoals:

 • E-books
 • Foto’s
 • Video / film
 • Grafisch ontwerp
 • Muziek
 • E-learning
 • Productiviteit software
 • Games

Digitale producten kunnen in theorie oneindig vermenigvuldigd worden, het is echter mogelijk om een kunstmatige schaarste te creëren. Denk aan een beperkte oplage van een album door een artiest. Daarnaast is het mogelijk om digitale bestanden te voorzien van een unieke code / handtekening waarmee het een uniek exemplaar wordt.

Opkomst van e-commerce

Er zijn volop pagina’s geschreven over het eerste product dat online werd verkocht maar over het eerste digitale product is niets te vinden. Als je de periode van Arpanet in de jaren 70 meetelt dan was de eerste financiële transactie via een netwerk voor een klein zakje marihuana. In de jaren 90 was het een CD van artiest Sting die als eerste online werd aangeschaft. Een jaar later zou Amazon het eerste boek verkopen en in dezelfde periode verkocht de eerste ‘webshop’ pizza’s. Twee van de drie online producten zijn nagenoeg uitgestorven en vervangen door digitale producten. In plaats van CD’s kopen we nummers via iTunes of streamen we via Spotify, in plaats van boeken kopen we e-books om te lezen op een e-reader. Digitale producten zijn vaak digitale varianten van vertrouwde concepten.

Wat zijn de meest verkochte digitale producten?

Alles wat je digitaal kunt verzenden en een commerciële waarde vertegenwoordigt kan als digitaal product worden aangeboden. Waar liggen de mogelijkheden om geld te verdienen met digitale producten? Hier zijn een aantal producten die momenteel veel geld opleveren:

1. E-books

Amazon heeft de Kindle, Bol laat je boeken direct lezen op de Kobo e-reader. In plaats van een boekenkast die doorzakt door het gewicht neem je een bibliotheek aan boeken mee in de handbagage als je op vakantie gaat. Naast de boeken van grote uitgevers zijn er veel onafhankelijke auteurs die geld verdienen met de verkoop van hun eigen werk.

Zo kun je geld verdienen met e-books: Gratis e-book downloads kunnen dienst doen als effectief promotiemiddel. Je kunt zelf fictie of non-fictie boeken schrijven en aanbieden tegen betaling. Of je neemt bestaande content in licentie met commerciële rechten.

Online geld verdienen met digitale producten

2. Muziek

De verkoop van online muziek heeft indirect gezorgd voor de opkomst van smartphones. De eerste iPhone was een soort iPod (muziekspeler) waarmee je kon bellen. Nu wordt online muziek steeds vaker gestreamd via diensten als Spotify, Deezer of Google Music. Artiesten kunnen ook zelf digitale downloads verkopen van hun albums.

Zo kun je geld verdienen met muziek: Verkoop opnames van je eigen band via de fan site als digitale download. Of plaats jouw muziek op streaming sites en zie (fracties van) centen binnenstromen. Naast muziek als digitaal product is het ook een effectieve manier om live shows te promoten.

3. Royalty-free

Waarom zelf foto’s maken en videoclips opnemen als iemand anders het al voor je gedaan heeft? Bestaande content in licentie nemen is aanzienlijk goedkoper dan in-huis productie. Je verliest daarmee wel exclusiviteit maar dat is ook niet altijd nodig.

Zo kun je geld verdienen met royalty-free content: Ga op pad met je DSLR en maak foto’s die je aanbiedt via sites als Shutterstock. Er zijn ook beeldarchieven die je kunt kopen met commerciële licentie. Je mag ze dan weer doorverkopen voor winst.

4. Ontwerpen

Naast foto en video kun je ook ontwerpen on-demand verkopen. Denk aan logo design of T-shirts met unieke opdruk. Naast eigen design kun je ook ontwerpen in licentie nemen bij content creators.

Zo kun je geld verdienen met ontwerpen: Creatieve personen kunnen op aanvraag designs maken voor klanten. Mensen met Photoshop skills kunnen beelden bewerken voor consumenten of bedrijven. Of koop een archief met vector-bestanden en verkoop ze via een T-shirt printing service zonder eerst voorraad in te kopen.

5. E-learning

Geef iemand een vis en ze hebben eten voor een dag. Leer iemand om te vissen en hebben eten voor het leven. Maak zelf een e-learning programma en verkoop het keer op keer aan nieuwe leerlingen. Zowel de leraar als leerling is niet langer gebonden aan plaats of tijd.

Zo kun je geld verdienen met e-learning: Maak van je hobby je vakgebied en verkoop jouw expertise. Met een abonnement kun je toegang geven tot een forum en archief met steeds nieuwe downloads. Of verkoop e-learning programma’s van andere makers die je vindt op een affiliate netwerk.

Dit zijn slechts enkele manieren om geld te verdienen met digitale producten verkopen. Naast verkoop vindt er ook steeds vaker ‘verhuur’ plaats. Denk aan cloud software zoals de Adobe Suite maar ook Microsoft Azure, Netflix en Spotify behoren tot de categorie digitale producten.

Stijging verkoop digitale producten

De verkoop van digitale producten zit al jarenlang in de lift. De Corona pandemie heeft echter een grote invloed gehad op deze markt. Mensen konden niet winkelen en kozen voor digitale alternatieven van fysieke producten. Ook bedrijven ontdekten de voordelen van online producten en diensten. Ook na de Corona maatregelen lijkt deze stijging door te zetten. Gitaar leren spelen via een e-learning programma blijkt goedkoper en beter te werken dan een muziekschool bezoeken. Een software pakket kopen en downloaden is veel eenvoudiger dan een schijfje kopen in de winkel.

Er zijn wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

 • Een digitaal product wordt doorgaans verkocht in de vorm van een licentie, er is geen fysiek object. Via een unieke code kun je klanten in de gelegenheid stellen om het digitale product op ieder moment (opnieuw) te laten downloaden.
 • Gebrek aan exclusiviteit ligt op de loer bij content die je onder licentie en/of via een affiliate verkoopt. Je zult op een andere wijze verschil moeten maken met concurrenten die dezelfde media aanbieden.
 • Controle op content is lastig. Een digitaal product kan gekopieerd worden. Houd hier rekening mee bij het inrichten van het verdienmodel.

Kun je geld verdienen met digitale producten?

Ja, je kunt geld verdienen met digitale producten. Als je zelf content ontwikkelt dan kunnen de kosten oplopen evenals de tijdsinvestering. Je kunt een snelle start maken door bestaande digitale content te verkopen vanuit een affiliate netwerk en zo eerst jouw verkoopmethoden testen in de praktijk. Meer methodes ontdekken om geld te verdienen? Bekijk: online geld verdienen methodes