Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen door producten of diensten van andere bedrijven te verkopen. Het is niet nodig om vooraf voorraad in te kopen, je ontvangt een commissie als er een succesvolle verkoop heeft plaatsgevonden. Geld verdienen met affiliate marketing heeft weinig risico’s en iedereen met een internetverbinding en computer of mobiel apparaat kan ermee aan de slag. Is affiliate marketing de beste methode om een passief inkomen te genereren of zijn er ook nadelen? Op deze pagina leggen we uit wat affiliate marketing is, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe je met deze methode ‘slapend rijk’ kunt worden.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder (bijvoorbeeld een webwinkel) samenwerkt met affiliates (partners) die hun producten of diensten promoten in ruil voor een commissie. Affiliates kunnen bijvoorbeeld bloggers, influencers of andere websites zijn die via een unieke affiliate-link bezoekers naar de webwinkel sturen.

Als er vervolgens een verkoop plaatsvindt, ontvangt de affiliate een percentage van de omzet. Dit maakt het voor de adverteerder mogelijk om op een kosteneffectieve manier meer klanten en verkoop te genereren, terwijl de affiliate geld verdient door het promoten van producten waar ze achter staan.

Dit zijn de voornaamste kenmerken van affiliate marketing:

 • De affiliate hoeft geen geld te investeren om met deze methode aan de slag te gaan.
 • De relatie tussen affiliate en aanbieder is niet-exclusief, er kunnen meerdere affiliates actief zijn.
 • Met unieke links wordt bepaald welke affiliatie verantwoordelijk is voor de verkoop.
 • Inkomsten variëren sterk per programma en aanbod.
 • Via netwerken als PayPro, Daisycon, Tradetracker  kun je zelf kiezen welke producten je wilt promoten.
 • Affiliates zijn gebonden aan de wetgeving omtrent reclame.

Hoe werkt affiliate marketing?

Laten we Amazon als voorbeeld nemen. Dit is een website die een enorme hoeveelheid producten aanbiedt. Als je een blog of website hebt dan kun je een link leggen naar deze producten via een unieke URL. Als iemand op die koppeling klikt en vervolgens tot aankoop overgaat dan krijg je een percentage van de opbrengst. Dit wordt netjes geregistreerd met cookies en een unieke identificatie code.

Affiliate marketing

Niet ieder programma werkt op dezelfde wijze. Bij Amazon krijg je bijvoorbeeld niet alleen commissie op de producten die je promoot maar op alle aankopen die de doorverwezen klant bestelt binnen een tijdvak. Als je bijvoorbeeld een koppeling maakt naar een televisie maar de persoon koopt uiteindelijk een laptop op Amazon, dan krijg je voor die laptop commissie terwijl je hier niet naar gelinkt hebt. Jij zorgt er als affiliate voor dat de klant op Amazon terecht komt en je profiteert van alle aankopen. Er zijn ook programma’s waarbij je alleen commissie krijgt voor het specifieke product dat je vermeldt.

Wat is het verschil tussen een Publisher en een Adverteerder?

Wat is een publisher? Een publisher is iemand of een bedrijf dat content publiceert op een website om bezoekers aan te trekken en te behouden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om artikelen, afbeeldingen of video’s.

Publishers verdienen geld door advertenties te tonen aan hun bezoekers of door producten en diensten te promoten via affiliate marketing. Ze kunnen hiermee geld verdienen en hun online bereik vergroten. Voorbeelden van publishers zijn bloggers, nieuwssites en influencers.

 

Wat is een adverteerder? Een adverteerder is iemand of een bedrijf dat producten of diensten aanbiedt en adverteert via verschillende kanalen om de verkoop te stimuleren. In het kader van affiliate marketing werken adverteerders samen met affiliates die hun producten of diensten promoten in ruil voor een commissie.

Adverteerders kunnen hun producten of diensten aanbieden via een affiliate netwerk of rechtstreeks aan affiliates. Dit stelt adverteerders in staat om op een kosteneffectieve manier meer klanten en verkoop te genereren. Voorbeelden van adverteerders zijn webwinkels en dienstverleners.

Meerdere affiliates op 1 product

Bij affiliate marketing ben je geen officiële vertegenwoordiger of verkoper. Je hebt ook geen exclusieve overeenkomst met de aanbieder. Dit betekent dat er meerdere affiliates actief zijn die dezelfde producten en diensten aanbieden. Als een klant op meerdere links klikt tijdens de zoektocht naar een product, wie strijkt dan de commissie op?

Dit verschilt per aanbieder. Het kan de eerste affiliate in de rij zijn, dit wordt met cookies geregistreerd. Het kan ook de laatste zijn die ervoor zorgt dat de klant de definitieve beslissing maakt. Of er wordt een verdeelsleutel toegepast zodat alle betrokken affiliates een stukje van de commissie ontvangen.

Er zijn verschillende manieren om met deze methode geld te verdienen:

 • Als je een blogger bent dan kun je affiliate links opnemen in jouw blogs.
 • Vloggers kunnen reviews maken van producten met links in de beschrijving.
 • Je kunt via social media berichten producten en diensten promoten.
 • Maak landingspagina’s, dit zijn websites met één pagina die een specifiek onderwerp behandelen.
 • Je kunt banners plaatsen op een website die je zelf beheert.

Laat zien dat je affiliate bent

Het is verplicht om kenbaar te maken dat je reclame maakt voor producten die je aanprijst. De manier waarop is niet heel duidelijk gedefinieerd in de wet, met bijvoorbeeld een los blokje op de pagina of een banner is het duidelijk dat het een reclameboodschap betreft. Je zou ook een ‘disclaimer’ aan het begin van de pagina kunnen plaatsen waarin je aangeeft dat je gebruik maakt van affiliate links.

Een affiliate is geen vertegenwoordiger

Je bent als affiliate geen verkoper maar een doorverwijzer. Je maakt geen deel uit van het winkelpersoneel dat een product aanprijst maar je bent een persoon die online anderen mensen op de hoogte stelt van een product. Dit heeft voordelen maar ook beperkingen. Zo hoef je zelf niets in te kopen en je bent niet betrokken bij de afwikkeling of after-sales service. Dat zijn absoluut voordelen. De keerzijde van de munt is dat je geen claims mag maken die niet waar zijn en je geen contract hebt met de aanbieder. Als je de regels overtreedt dan wordt in het beste geval de samenwerking verbroken en in het slechtste geval krijg je een boete als jouw promotie in strijd is met de wet. Daarom zijn er experts die helpen bij het opzetten van affiliate links.

Kun je geld verdienen met affiliate marketing?

Een affiliate link is echt een ‘set & forget’ methode. Maak content, leg een koppeling en laat de klanten maar komen. Als er gesproken wordt over een ‘passief inkomen’ dan komt affiliate marketing direct ter sprake. Dit betekent overigens niet dat geld verdienen met affiliate marketing vanzelf gaat. Mensen moeten de links wel vinden dus je moet jouw content onder de aandacht brengen. Door veel berichten te publiceren bijvoorbeeld, of een niche doelgroep aan te spreken die interesse hebben in jouw aanbod. Stel, je hebt een actieve blog over gitaren en je promoot een cursus gitaar leren spelen via een affiliate link.

Jij bent geen exclusieve ambassadeur van een merk maar je bent ook niet gebonden aan één product. Zo kun je voor 100 producten ieder een eigen landingspagina maken. Op die pagina’s behandel je een specifiek onderwerp en je gaat deze pagina’s optimaliseren voor Google. Je bent dan niet zozeer bezig met producten verkopen maar informatie verstrekken over een afgebakend onderwerp. Denk aan een pagina over gezonde voeding met een link naar een maaltijdservice die verantwoorde gerechten aanbiedt. Staar je niet blind op de producten waar je commissie op wilt krijgen maar leg de focus op goede content die mensen aanspreekt. Dan kun je geld verdienen met affiliate marketing. Bekijk hier on