Social media is een verzamelnaam voor websites en apps die mensen met elkaar in contact brengen en een platform bieden om media (content) met elkaar te delen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Sinds het mogelijk is om berichten te verzenden via een netwerk van computers werd er al gezocht naar manieren om geld te verdienen met social media, lang voordat deze term gebruikt werd.
De huidige koplopers in deze categorie bieden allerlei mogelijkheden voor ondernemers om te adverteren, dat is namelijk de voornaamste inkomstenbron naast de verkoop van gebruikersdata. Hoe kun je als gebruiker zelf geld verdienen met social media? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.
Wat is social media?
De start van social media was de introductie van Web 2.0. Dit is een algemeen geaccepteerde term voor de tweede fase van het internet waarbij de focus kwam te liggen op interactie en dynamische websites. Met websites zoals Blogger en MySpace konden consumenten zelf content produceren zonder kennis van programmeren. Dit bood nieuwe kansen voor online entrepreneurs die nu een podium kregen om hun aanbod onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In navolging van de pioniers kwamen sites als Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en Google+ die allemaal een unieke interpretatie hadden op het concept social media.
Is social media gratis?
Alle grote social media platformen zijn gratis om te gebruiken, althans tot op zekere hoogte. De drempel te beginnen ligt zeer laag want een groot aantal (actieve) gebruikers is cruciaal voor het succes van dergelijke platformen. Bedrijven zagen al snel de potentie van deze omvangrijke aantallen gebruikers en zouden hun eigen organisatie gaan promoten tussen de consumenten. Zo ontstond er een opvallende combinatie van aanbieders en afnemers die op het oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.
Bedrijven als Facebook en Google verdienen veel geld aan het verzamelen van gebruikersinformatie, toch is dat niet voldoende. De vraag vanuit bedrijven om te adverteren bleek een goudmijn voor deze bedrijven te zijn. Online adverteren biedt namelijk enkele unieke voordelen ten opzichte van reclame in tijdschriften of op de televisie. Zo kan zeer nauwkeurig worden bepaald hoeveel mensen een bericht hebben gezien en welk percentage heeft doorgeklikt.
Met welk social media platform kun je geld verdienen?
Iedere website met veel bezoekers is een potentiële goudmijn voor bedrijven maar ook voor mensen die vanuit huis geld willen verdienen. Het aantal views, kliks, likes en interacties levert geld op, dit wordt ‘engagement’ genoemd ofwel betrokkenheid. Via welk social media platform je het meeste geld kunt verdienen hangt sterk af van wat je ermee wilt bereiken.
Als je zelf een content creator bent dan biedt YouTube zeker mogelijkheden. Kanalen die enkele miljoenen abonnees hebben kunnen er een goede boterham aan verdienen. Binnen het Nederlands taalgebied zal dit echter wel een uitdaging zijn. Veel grotere YouTubers laten zich sponsoren via Patreon om extra inkomsten te genereren.
Facebook is vooral een manier om aandacht te vestigen op je merk of webshop. Met alleen content productie op Facebook zul je niet veel geld verdienen. Je kunt hier een relatie opbouwen met je doelgroep en je netwerk uitbreiden. Dit geldt ook voor social media platformen zoals Instagram en Pinterest. Hier zijn enkele populaire diensten waar je gebruik van kunt maken:
- Facebook: Het grootste social media netwerk ter wereld laat je een fanbase opbouwen en een merkidentiteit uitdragen. Met betaalde advertenties kun je producten en diensten aanbieden. Je kunt ook gratis commerciële content publiceren.
- Twitter: Dit is voornamelijk een promotiemiddel voor bedrijven als het om geld verdienen met social media gaat. Het merkimago kan hier versterkt worden of deel acties en promoties. Nieuwswaarde is een belangrijk onderdeel van de Twitter ervaring.
- Instagram: Sinds Facebook dit social media platform heeft gekocht is het unieke karakter afgenomen, toch ligt er nog steeds een focus op creativiteit en expressie. Oorspronkelijk waren het vooral fotografen en fotomodellen die hier een platform kregen om hun werk te laten zien.
- Pinterest: Dit digitale plakboek is zeer visueel van karakter. De hoofdpagina straalt ondanks de vele afbeeldingen meer rust uit dan veel andere social media sites, er zijn daarnaast pagina’s ingericht die met name gericht zijn op de verkoop van producten.
- LinkedIn: Deze website is eigendom van Microsoft, het is vooral bestemd voor B2B netwerken en zelfpromotie als bedrijf of professional. De focus op bedrijven en zakelijk gebruik beperkt de reikwijdte van dit platform. Het kan wel een manier zijn om connecties te leggen met partners.
- TikTok: Deze ‘nieuwkomer’ begon als een karaoke app maar heeft zich ontwikkeld tot een vruchtbaar platform voor nieuw talent zoals Vine dit voorheen was. Tussen de grote massa onzin zijn er volop filmpjes die artistiek en/of commercieel zeker wat nieuws te bieden hebben.
Multi-platform publiceren biedt zeker voordelen, het brengt wel meer werk met zich mee. Een Facebook bericht is niet hetzelfde als een TikTok video, content zal voor ieder platform aangepast moeten worden. Sommige content creators kiezen daarom voor een primair kanaal met supplementaire kanalen om een groter publiek te bereiken.
Het social media algoritme
Als je op Facebook wil scoren dan moeten gebruikers enkele seconden ‘blijven hangen’ op een bericht voordat ze verder scrollen of liever nog een reactie achterlaten. Video’s moeten minimaal 3 minuten de aandacht vasthouden om te scoren, vandaar dat Facebook video’s vaak pas na 3 minuten echt interessant worden. Ieder platform heeft een eigen algoritme met een unieke focus.
De regels om geld te verdienen op social media worden regelmatig aangepast, content creators moeten hier rekening mee houden. Zo is YouTube langere video’s gaan promoten waardoor kortere producties minder goed worden gezien. Daardoor volgen trends elkaar op.
In het begin van YouTube waren ‘memes’ populair, korte filmpjes die vaak werden gedeeld. Animators zouden hiervan profiteren met creatieve en korte clips. Tot YouTube het algoritme zou aanpassen waardoor vloggers die veel content produceerde plotseling meer aandacht kregen. De oude garde moest wijken voor een nieuwe lichting content creators. Als je langdurig wil scoren dan moet je blijven vernieuwen.
Kun je geld verdienen met social media?
Voor de meeste personen en bedrijven zal geld verdienen met social media vooral gekoppeld zijn aan andere activiteiten. Zo kun je merchandise verkopen naast je werk als vlogger of producten promoten als influencer. Succes op een platform is niet doorgaans het doel maar een middel om geld te verdienen. Het is haast vanzelfsprekend dat je als consument al gebruik maakt van één of enkele social media sites, verdiep je in de algoritmen en commerciële mogelijkheden per platform en je kunt er geld mee gaan verdienen. Bekijk hier andere verdien mogelijkheden.