Een website is een collectie van webpagina’s rondom een centraal thema of in beheer van een centraal persoon of merk. Op een website vinden bezoekers nuttige informatie, entertainment of samengevat ‘content’. Dit kunnen teksten zijn, afbeeldingen, videoclips, documenten etc.

Hoe kun je geld verdienen met een website? Is het nog interessant om een nieuwe site in te richten of heeft social media de relevantie van websites overgenomen? We bekijken de mogelijkheden om geld te verdienen met een website op deze pagina.

Wat is een website?

In 1993 introduceerde Tim Berners-Lee het World Wide Web of afgekort www. Dit zou het internet worden zoals we dit nog steeds gebruiken. Info.cern.ch was de eerste website ter wereld. Daarvoor waren er al andere methoden om met elkaar op afstand te communiceren zoals BBS.

Vliegmaatschappijen maakten in de jaren tachtig al gebruik van een gedecentraliseerd boeking systeem, het wereldwijde web was echter de oplossing voor het grote publiek.

6 manieren om geld te verdienen met websites

Het concept website werd snel populair, toch zou het tot de uitrol van breedband internet duren voordat de populariteit echt groot werd. Web 2.0 maakte het web meer interactief en smartphones zorgden ervoor dat iedereen op elk moment gebruik kon maken van het internet.

Een website is het digitale visitekaartje voor bedrijven, het is een naslagwerk en een winkelcentrum en nog veel meer. Maar kun je ook geld verdienen met een website? Ja, dat kan. Zowel direct door producten te verkopen of de site op zich te ‘monetizen’ met reclame, of indirect als promotiemiddel om klanten te werven. Hier zijn 6 mogelijkheden:

1. Banners plaatsen

Dit is één van de eerste manieren om geld te verdienen met een website. Plaats reclamebanners op webpagina’s, als bezoekers klikken dan krijg je een klein bedrag per klik (PPC). Met AdSense kun je eenvoudig banners plaatsen. Van alleen banner advertenties zul je echter niet rijk worden.

2. Affiliate links

Dit zijn koppelingen naar pagina’s waar producten of diensten worden verkocht. De webmaster krijgt een commissie voor iedere succesvolle verkoop. Jij maakt de content waar affiliate links goed in passen. Een flink aantal bezoekers is van belang om hiermee geld te kunnen verdienen.

3. Advertorials publiceren

Als je een goed lopende blog hebt dan kun je gesponsorde content publiceren. Dit zijn artikelen die informatief van aard zijn maar wel met een koppeling naar een bedrijf. Advertorial is een samentrekking van ‘advertentie’ en ‘editorial’. Deze pagina’s kunnen kant en klaar worden aangeleverd of werk samen met de adverteerder om passende content te maken.

online geld verdienen met een website

4. Producten verkopen

Je kunt op een subpagina van je site producten verkopen of richt een webshop in die dienst doet als online winkel. Laat klanten veilig betalen met iDeal, maak gebruik van een bezorgdienst of laat producten via dropshopping leveren. Er zijn allerlei mogelijkheden om met verkoop aan bezoekers geld te verdienen. Houd wel rekening met zaken als retour recht en garantie afwikkeling.

5. Abonnementen verkopen

Je kunt eenmaal een software pakket verkopen of een maandelijks abonnement aanbieden. Adobe koos net als veel andere bedrijven voor de tweede optie. Hello Fresh levert wekelijks een pakket met boodschappen, OnThatAss stuurt je maandelijks een boxershort met leuke opdruk. Zo kun je de omzet snel laten groeien zolang je de abonnees tevreden houdt.

6. Niche dienstverlening

Is de stroom alleen bij jouw thuis uitgevallen of in de wijk? Je kunt dan direct naar de site van de netbeheerder gaan (via een opgeladen smartphone met data netwerk) of naar een pagina met storingen door heel Nederland. Daar kunnen bezoekers melden of zij ook dit probleem hebben.

Word je gebeld door een onbekend nummer? Zoek online even op of dit nummer betrouwbaar is voordat je terugbelt. Je kunt geld verdienen met een website die een antwoord geeft op een specifieke vraag. Dit soort sites werken doorgaans op basis van geautomatiseerde systemen waar je als beheerder niet veel tijd in hoeft te steken. Plaats er advertenties bij en je kunt langzaam maar zeker geld verdienen met een niche website.

Dan zijn er nog ‘scraping’ sites die content van andere websites opnieuw verpakken tot een ‘eigen’ product. Dit vereist wel technische kennis. De kwaliteit van deze sites loopt uiteen van zeer goed en behulpzaam tot inbreuk op auteursrecht en pure misleiding.

Zijn websites nog relevant?

Er heeft in de laatste jaren een behoorlijke verschuiving plaatsgevonden waarbij websites hebben ingeleverd op social media kanalen. In plaats van een website bezoeken kijken consumenten op Facebook, Twitter of het officiële YouTube kanaal.

Deze platformen bieden de mogelijkheid om accounts te volgen en berichten te ontvangen als er een nieuw bericht is (push notificaties). Daarnaast zijn chat functies vaak al geïntegreerd. Een site is een eiland waarvan je de locatie moet weten om hier een bezoek aan te brengen. Je moet als bezoeker eerst de URL ingeven of naar een naam zoeken in Google. En dan betreed je letterlijk en figuurlijk een domein waarin je afgesloten bent van andere sites en gebruikers.

Bij een webshop ligt het wat anders dan bij een website. Webshops scoren doorgaans beter dan websites omdat de bezoeker een direct doel heeft om de pagina te bezoeken. Daarom bieden webshops vaak meer dan alleen categorieën met producten. Je vindt hier ook blog artikelen, inspirerende tips en de optie om persoonlijke accounts bij te houden.

Een webshop is veel meer interactief van aard dan een standaard website. Toch hebben webshops ook te maken met concurrentie van overkoepelende platformen. Denk aan Bol, Amazon en Zalando waar aanbieders samen voor een veel groter aanbod zorgen.

Als je een webshop hebt dan kunnen de merchant platforms een ingang zijn naar je eigen online winkel. Bij een verkoop via een ander kanaal moet je commissie afdragen maar het bereik is veel groter. Zorg dat je bij een bestelling duidelijk aangeeft waar het aangekochte product vandaan komt en ‘lok’ klanten naar je eigen site of shop.

Zo kun je later direct geld verdienen met je website of webshop door een betere ervaring via je eigen platform aan te bieden.

Kun je geld verdienen met een website?

Er zijn allerlei manieren om geld te verdienen met websites. Je kunt met WordPress gratis een site bouwen, met een plugin als WooCommerce kun je nog veel meer commerciële activiteiten ontplooien. Je kunt ook gebruik maken van Shopify om een webshop in te richten of maak snel een professioneel ogende website met Weebly en plaats affiliate links.

Maar vergeet niet dat de content bepaalt of je er geld mee kunt verdienen. Met alleen een URL en een homepage ben je niet klaar. Kies een doelgroep, maak content en denk goed na over het verdienmodel. Vergeet ook zeker niet zoekmachine optimalisatie want een site die niet vindbaar is in Google bestaat eigenlijk niet. Bekijk hier nog meer manieren om online geld te verdienen.