Online cursussen zijn leerprogramma’s die via het internet worden aangeboden. De lessen kunnen live plaatsvinden of vooraf worden gemaakt op basis van on-demand lessen. Naast grote onderwijsinstituten kunnen ook zelfstandig ondernemers online cursussen bedenken en uitvoeren zolang er maar een zekere kennis over het onderwerp aanwezig is. Kennis is waardevol, hoe kun je geld verdienen met online cursussen verkopen?

Wat zijn online cursussen?

Een online cursus is een (deel)opleiding die via internet wordt gevolgd door de cursist, student of deelnemer. Online opleidingen bieden diverse voordelen ten opzichte van klassikaal les op een vaste locatie. Wat zijn de voordelen van online cursussen voor leerlingen?

 • Het is mogelijk om vanuit huis de cursus te volgen.
 • De toegankelijkheid voor mensen met een beperking ligt aanzienlijk hoger.
 • In plaats van een lokale docent kun je kiezen voor de beste onderwijzers binnen een vakgebied.
 • De kosten liggen doorgaans aanzienlijk lager dan bij vergelijkbare studies.
 • Leerlingen kunnen op eigen tempo leren (bij individuele lessen).
 • Er is minder druk op de student wat personen die leiden aan stress en/of examenvrees zal helpen.
 • Er zijn online cursussen met officiële accreditatie wat kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Ook vanuit het perspectief van de aanbieder zijn er meerdere voordelen bij online cursussen te benoemen:

 • Een lesprogramma is geschikt voor een onbeperkt aantal deelnemers.
 • Afhankelijk van het type cursus is publicatie in meerdere talen mogelijk.
 • Experts in nieuwe vakgebieden kunnen hun kennis overdragen.
 • Er is geen fysieke locatie nodig om samen te komen.
 • De flexibiliteit ligt hoog, denk aan webcasting of individuele begeleiding.
 • Aanbieders kunnen extra geld verdienen met online cursussen door vervolgstudies aan te bieden.

Er zijn online cursussen die een deel van de cursus online aanbieden met aanvullende training op locatie. Bijvoorbeeld als er sprake is van een praktijk onderdeel of als deze uren noodzakelijk zijn om een erkend diploma of certificaat te behalen. Online cursussen kunnen individueel of in groepsverband worden aangeboden, zowel aan consumenten als bedrijven. Zo kan een hobbyist een nieuwe vaardigheid leren of een beroepskracht kan met een training aanvullende certificaten behalen.

Hoe kun je geld verdienen met online cursussen?

Kennis is macht, het is ook een product met waarde. Een onderwijzer in het basis- of voortgezet onderwijs zal niet rijk worden van dit werk. Een hoogleraar verdient beter, experts binnen een vakgebied kunnen met trainingen of lezingen flink incasseren. Voor personen die onderwijs als een basisrecht beschouwen kan het commerciële aspect afkeer oproepen.

Toch is geld verdienen met online cursussen juist een manier om op laagdrempelige wijze een betaalbaar alternatief aan te bieden voor traditionele scholing. Hier zijn drie mogelijkheden om geld te verdienen met een online cursus:

 • Zelf een online cursus maken: Stel een lesprogramma samen op basis van kennis die je bezit of een onderwerp waar vraag naar is vanuit de markt.
 • Bestaande online cursus(sen) verkopen: Kies uit een bestaande cursus via een affiliate netwerk, bijvoorbeeld door landingspagina’s in te richten of links in een blog te leggen waar je commissie voor krijgt.
 • Subsidies of sponsoring: Laat je vooraf betalen door een organisatie om een online cursus te maken. Zo kun je goedkoper of zelfs gratis de cursus aanbieden voor deelnemers.

Gratis online cursussen aanbieden kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een basiscursus gitaarspelen op YouTube publiceren. Als de kijker verder wil gaan dan is er een betaalde online cursus die meer informatie biedt. Overheidsinstanties en ook bedrijven investeren veel geld in onderwijs. Zo kun je geld verdienen met online cursussen door investeerders te zoeken.

Online geld verdienen met online cursussen

Hoe maak je een online cursus?

Laten we in het kort de stappen doornemen om zelf een online cursus te maken:

 1. Volg online cursussen: Volg zelf enkele cursussen. Kies een onderwerp waar je interesse naar hebt als leerling en een cursus binnen je eigen gebied van expertise. Zo ontdek je snel wat werkt en wat beter kan.
 2. Bedenk een onderwerp: Probeer een niche te vinden waar nog weinig online cursussen voor te vinden zijn. Voer keyword onderzoek uit of werk samen met een SEO expert om populaire onderwerpen te vinden.
 3. Werk het programma uit: Hierbij verzamel je de informatie die je wilt overdragen, je brengt structuur aan in het lesprogramma en je kiest de juiste vorm om de cursus aan te bieden.
 4. Produceer de materialen: Veel online cursussen werken met een combinatie van documenten, afbeeldingen en videoclips. Je hebt hiervoor copywriters nodig, video productie faciliteiten en een platform om de cursus op aan te bieden. Dit kan een omvangrijk project worden.
 5. Maak een verkoop pagina: Als niemand weet dat er een cursus op ze wacht dan zul je ook niets verkopen. Richt een verkooppagina in die ingericht is op conversie.
 6. Bied het programma aan via affiliates: Als jouw programma goed in elkaar zit dan kun je de verkoop overlaten aan affiliates. Je kunt dan de focus houden op het verbeteren van je cursus of het ontwikkelen van nieuwe projecten.

Het mag duidelijk zijn dat zelf een online cursus samenstellen veel tijd in beslag neemt en afhankelijk van het onderwerp ook behoorlijke kosten met zich meebrengt. Als je kennis die je bezit wilt gebruiken om geld te verdienen dan ontkom je niet aan die investeringen. Als je liever snel geld wilt verdienen met online cursussen dan kun je beter een keuze maken uit een bestaand aanbod via affiliate netwerken.

Kun je geld verdienen met online cursussen?

Er zijn veel online cursussen waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Toch zal deze markt nooit verzadigd raken. Er komen altijd weer mensen bij die iets willen leren en er zullen altijd onderwerpen opduiken waar geen cursus voor bestaat. Denken aan een cursus crypto of social media training.

Een gevestigd opleidingsinstituut kan minder snel schakelen dan iemand die zelf een cursus inricht. De kwaliteit kan hierbij wel in het geding komen, niet alle online cursussen zijn even goed. Vanuit het perspectief van productiewaarden maar ook de inhoud laat soms te wensen over.

Een influencer of persoon die zich als autoriteit heeft ontwikkeld maakt meer kans om geld te verdienen met online cursussen. Zo zie je steeds vaker bekende gezichten opduiken via diverse kanalen. Je hoeft geen leraar met diploma te zijn om een goede cursusleider te zijn, het mag uiteraard wel.

Wees kritisch op de online cursussen die je verkoopt, zorg dat je als aanbieder achter het aanbod staat en dit kan onderbouwen. Dan zul je er later geen spijt van hebben. Ga aan de slag met een cursus over jouw vak of neem een kijkje tussen het aanbod dat affiliate networks bieden. Dan kun je snel geld verdienen met online cursussen. Ontdek hier nog meer methodes om online geld te verdienen.