Marktplaats is een website waar zowel particuliere verkopers als bedrijven producten kunnen verkopen. Met 8 miljoen unieke bezoekers per maand is het een groot platform voor e-commerce. Dat je hier geld kunt uitgeven mag duidelijk zijn maar kun je ook geld verdienen op Marktplaats? En hoe komt het dat de Amerikaanse concurrent eBay in Nederland geen voet aan de grond wist te krijgen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wat is Marktplaats?

Het woord ‘marktplaats’ bestaat al lang voordat internet bestond. Het is een locatie waar vraag en aanbod samenkomen, een plaats waar een markt wordt georganiseerd dus. Marktplaats als online website bestaat sinds 1999, het was een initiatief van Rene van Mullem. In datzelfde jaar zou het platform worden verkocht aan Het Goed in Emmeloord, een keten aan fysieke kringloopwinkels.

De groei verliep snel tot in 2004 het Amerikaanse bedrijf eBay de Nederlandse concurrent Marktplaats zou overnemen voor 225 miljoen dollar. Dat was aanzienlijk meer dan de 275.000 euro die van Mullem destijds had gekregen voor zijn website. Tot 2020 zou eBay de eigenaar blijven, momenteel is Marktplaats eigendom van Adevinta, een bedrijf uit Noorwegen.

Marktplaats is een online platform waar vooral veel tweedehands producten worden aangeboden. De focus ligt op consumenten die hun oude spullen verkopen aan andere consumenten maar ook bedrijven zijn welkom om hier gebruikte en nieuwe producten aan te bieden. Het aantal categorieën is zeer breed met kleine snuisterijen tot auto verkoop. Ook worden hier diensten aangeboden zoals schilderwerken en allerlei andere bedrijven.

Hoe kun je producten verkopen op Marktplaats?

In principe kan iedereen die zich registreert gaan verkopen op Marktplaats. Bedrijven moeten kenbaar maken dat ze zakelijke transacties verrichten, dit is wettelijk zo vastgelegd. Er zijn gratis advertenties en betaalde advertenties, dit is afhankelijk van de categorie en voorwaarden. Zo kun je advertenties tegen betaling promoten zodat ze beter opvallen.

Je kunt advertenties omhoogbellen, omhoogplaatsen en er is de Dagtopper promotie. Daarnaast kunnen plaatsingen door de bezoeker op meerdere manieren gesorteerd worden. Op afstand bijvoorbeeld voor het ophalen van goederen, op prijs of relevantie.

De kwaliteit van de foto’s en de beschrijving zijn van belang om geld te verdienen met Marktplaats. Een goede staat van dienst met een flink aantal positieve reviews heeft ook een gunstig effect. Het is mogelijk om artikelen te verkopen voor een vaste prijs, bieden is ook mogelijk. De verkoper kan besluiten om een bod te accepteren. Goederen kunnen worden opgehaald bij de verkoper of verzonden naar het adres van de koper. De verkoper bepaalt de voorwaarden.

Bij verkoop van goederen ontstaat er een overeenkomst tussen aanbieder en afnemer. Marktplaats faciliteert transacties maar is geen juridisch aanspreekbare partij. Bij consumenten onderling zijn er minder rechten als koper dan bij aankoop van een bedrijf. Zakelijke verkopers moeten zich houden aan de wet aankoop op afstand, ook bij de verkoop van tweedehands goederen.

Is Marktplaats beter dan eBay?

In 1995 kwam Pierre Omidyar met het idee voor een online veilinghuis genaamd eBay (oorspronkelijk was de naam AuctionWeb). Hij verkocht hier een laser pointer die stuk was, dit gaf hij netjes aan in de beschrijving. Tot zijn verbazing was een koper bereid om bijna 15 dollar te betalen voor een kapotte laser pointer. De koper gaf aan kapotte laser pointers te sparen. Dit was het bewijs dat online veilingen toekomst hadden. Wat voor één persoon afval is kan voor de ander juist heel waardevol zijn.

Hoewel eBay internationaal gezien en met name in de Verenigde Staten een grote populariteit kent kon het in Nederland de concurrentie met Marktplaats niet aan. Daarnaast was er nog een startup in 1999 genaamd Bol.com die in eerste instantie ook tweedehands goederen aanbood van particulieren. Bol was de grote concurrent van Amazon terwijl Marktplaats letterlijk de marktleider was in Nederland. Het lag voor de hand dat eBay het Nederlandse platform zou kopen, het behouden van dit sterke merk was ook een goede zet.

Online geld verdienen met marktplaats

Toch is er nog steeds eBay.nl en ook hier kun je producten verkopen, zowel voor de Nederlandse markt als wereldwijd. Je betaalt alleen commissie bij een geslaagde verkoop wat dit platform interessant kan maken om geld te verdienen. De commissie ligt gemiddeld rond 10 procent en na 200 plaatsingen per maand moet je 35 cent aan plaatsingskosten betalen. Als je geld wilt verdienen met Marktplaats dan kun je eBay ook proberen om de voordelen en nadelen per platform te onderzoeken. Als je de grootste doelgroep wilt aanspreken in Nederland dan is Marktplaats met afstand de winnaar.

Zakelijk verkopen?

Als je geld wilt verdienen op Marktplaats dan moet je aangeven of je een particuliere verkoper bent of een zakelijke aanbieder. Een bedrijf mag zich niet uitgeven als particulier. Bij zakelijk verkopen ben je verplicht om je aan alle regels te houden op het gebied van verkoop op afstand, de privacywetgeving en belastingaangiften. Uiteraard mag een consument de koper ook niet oplichten of de belasting ontduiken maar de regels zijn minder strikt voor particulieren.

Is Marktplaats betrouwbaar?

Een platform met een lage instapdrempel om in goederen en diensten te handelen is rijp voor misbruik. De verhalen over stenen in dozen in plaats van game consoles zijn bekend. Positieve reviews van klanten wekken vertrouwen op, een eerlijke en duidelijke communicatie is ook van belang.

Het is mogelijk om een verzekerde bestelling te plaatsen tegen een meerprijs, dit vermindert het risico voor de klant. In principe ontstaat er een onderlinge overeenkomst dus zowel koper als verkoper moeten kritisch blijven. Ophalen op particuliere adressen kan risico’s met zich meebrengen voor beide partijen, transacties op afstand hebben ook weer unieke risico’s. Als platform voor verkoop is Marktplaats betrouwbaar, wat betreft de gebruikers zijn er wel risico’s waar je rekening mee moet houden.

Kun je geld verdienen op Marktplaats?

Je kunt als verkoper zeker geld verdienen op Marktplaats. Als bijverdienste door oude spullen te verkopen maar ook als primair verkoopkanaal voor bedrijven. Als je slim handelt dan zou je goedkope goederen zelf van Marktplaats kunnen kopen en dan weer opnieuw verkopen voor een hogere prijs. Winkels zonder webshop kunnen Marktplaats gebruiken om online meer klanten aan te spreken. Er zijn echter wel veel ‘koopjesjagers’ die op zoek zijn naar artikelen voor weinig geld. Dan is het een uitdaging om een goede winstmarge te behalen. 20 andere methodes om geld te verdienen online