Het belang van een goede domeinnaam

We willen je geen schrik aanjagen, maar je keuze voor een domeinnaam is zeer belangrijk voor het succes van je website.

Een goede domeinnaam verbetert:

– je positie in de Google zoekresultaten
– het vertrouwen dat bezoekers in je website hebben
– het aantal terugkerende bezoekers, als ze de naam van je website kunnen onthouden

En wat is nu een goede domeinnaam? Hier zijn enkele belangrijke tips voor de perfecte domeinnaam:

– een kort, generiek woord dat de inhoud van je website omschrijft
– de domeinnaam bevat een woord waarop veel mensen zoekeno (lees ook: keyword research)
– makkelijk te onthouden en geen verwarring over de spelling mogelijk

Keyword Research

Mensen beginnen hun zoektocht op internet vaak met Google. Ze vullen een woord of combinatie van woorden in, en Google geeft een lijst van meest relevante websites weer. Heb jij een domeinnaam waarin dat zoekwoord van de internetgebruiker voorkomt, dan maak je meer kans om hoog in de Google zoekresultaten te verschijnen dan een ander.

Sommige woorden of woordcombinaties worden vaker gezocht dan andere. Heb jij een domeinnaam met een woord(combinatie) waarop vaak gezocht wordt, dan heb je een goede domeinnaam te pakken.

Om te weten welke woorden en combinaties het vaakst gezocht worden, moet je brainstormen en vervolgens aan keyword research doen om de verschillende woorden met elkaar te vergelijken.

Daar bestaan programma’s voor, zoals Market Samurai.

 

Welke domeinnaam extensie moet ik kiezen?

Heb je een website gericht op Nederlanders, kies dan liefst voor .nl
Ben je actief in België, dan is .be de beste keuze.
Is je website nuttig voor iedereen die Nederlands spreekt, dan is .com het beste, of eventueel .net.
Andere, minder gangbare extensies (bijvoorbeeld .info of .nu) raden we niet echt aan, omdat die moeilijker te onthouden zijn en ook niet zo goed scoren in Google.

 

Wat als alle goede domeinnamen al bezet zijn?

Toegegeven. Het is niet makkelijk om nog een goede domeinnaam te vinden die vrij is.

Wil je een webwinkel starten voor buitenverlichting, dan is Buitenverlichting.nl natuurlijk de ideale domeinnaam. Helaas is die (uiteraard) al bezet.

Je kunt dan uitwijken naar een alternatief als www.buitenverlichtingkopen.nl, of www.onlinebuitenverlichting.nl. Zo kan je combinaties maken met je belangrijkste woord ‘buitenverlichting’, tot je op een domeinnaam stuit die nog niet door iemand anders geregistreerd is. Die kan je dan zelf vastleggen en er een website op bouwen. Helaas worden ook die combinatiewoorden steeds schaarser.

Meen je het echt serieus met je website, dan is het geen slecht idee om een goede domeinnaam te kopen.

Er zijn heel wat mensen en bedrijven die in de begindagen van het internet een boel generieke woorden geregistreerd hebben als domeinnaam, met de bedoeling er later flink geld aan te verdienen. Je kan dat moreel verwerpelijk vinden, maar het is nu eenmaal zo. Het goede nieuws is: domeinnamen behouden goed hun waarde, en jij kan het betaalde bedrag terugverdienen door op de voor jou perfecte domeinnaam een goede website te zetten.

 

Waar kan je een domeinnaam kopen die reeds bezet is?

Domeinnamen koop je bij Sedo.

Dit van oorsprong Duits bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste marktplaatsen ter wereld voor de handel in domeinnamen.

Bij Sedo kan je domeinnamen zoeken op basis van keyword, categorie of domeinnaam extensie (bijvoorbeeld .be of .nl). Heb je een domeinnaam gevonden die je aanstaat, dan kan je een account aanmaken en het domein kopen of een bod uitbrengen. Sommige domeinnamen hebben een vaste prijs, voor andere moet je eerst een startbod uitbrengen en dan kan je beginnen onderhandelen met de verkoper.

Zijn koper en verkoper het eens over de prijs, dan wordt het contract afgesloten. Sedo treedt op als Escrow: zij ontvangen eerst het geld van de koper, en pas als de domeinnaam op naam van de koper staat, krijgt de verkoper het geld. Zo kan elke transactie veilig worden afgerond.

 

Wat is een goede prijs voor een domeinnaam?

Er is geen objectieve prijs te plakken op een domeinnaam, voor iedereen heeft het domein een andere waarde. Het is afhankelijk van welk potentieel je in de naam ziet.

Je kan natuurlijk goed je keyword research doen en onderzoeken hoeveel mensen elke maand op dat specifieke keyword in die domeinnaam zoeken in Google, of hoeveel adverteerders in Google Adwords betalen voor een advertentie met dat keyword.

Hoe meer een keyword gezocht wordt, hoe meer adverteerders betalen voor een keyword, des te groter is de waarde van de domeinnaam.

De prijs hangt ook van de verkoper af: voor welke prijs wil hij verkopen? Sommige verkopers hebben onrealistische verwachtingen, anderen hebben cash nodig en gaan akkoord met een lage prijs.

Om je een idee te geven:

Domeinnamen met 2 of meer belangrijke keywords, of 1 belangrijk keyword voorafgegaan of gevolgd door een onbelangrijk woord of een letter, worden meestal verkocht voor niet minder dan 500 euro, maar ook niet meer dan 1500 euro.

Generieke domeinnamen, bestaande uit een belangrijk keyword en dan meteen de domeinnaam extensie (.com,  .nl of .be) kan gaan van 1000 euro tot in de tienduizenden euro’s.

Voor OnlineGeldVerdienen.nl betaalden we 1500 euro (een koopje, als je het ons vraagt). De duurste domeinnaam die we al gekocht hebben was een generieke .com (één woord) voor 16.000 euro en de duurste domeinnaam die we zelf al verkocht hebben was een (andere) generieke .com (één woord) voor 20.000 euro.

Verschil in prijs voor .nl, .be en .com

Een .nl is vaak het duurste, omdat de Nederlandse markt erg volwassen is en Nederlanders bezoeken liever .nl sites. .com is ook nog duur, omdat je in principe beide markten (België en Nederland) tegelijk kan bereiken. .be is over het algemeen nog goedkoper.

Opgelet: trap niet in de valstrik om een domeinnaam te kopen die niks waard is, of waarvoor er nog verschillende goede alternatieven gewoon vrij zijn. Zelf een domeinnaam registreren is altijd nog goedkoper dan eentje overkopen.

 

Een goede domeinnaam kopen te duur?

Het is niet zo dat ALLE goede domeinnamen weg zijn. Er zijn nog veel domeinnamen waar niemand aan gedacht heeft om ze te registreren, maar je moet ze wel vinden.

Heb je zelf weinig inspiratie of gewoon geen zin om te brainstormen, dan kan je dit proces ook uitbesteden.

Op de website PickyDomains.com staan honderden andere mensen klaar om voor jou te brainstormen. Jij geeft een lijstje met keywords en criteria op, en zij zoeken een goeie domeinnaam voor jou, die je gewoon kan registreren. Binnen enkele uren staat er al een lijstje klaar met alle mogelijke domeinnamen die nog vrij zijn, en jij hebt er maar eentje uit te kiezen.

Voor de brainstorm service van PickyDomains betaal je eenmalig $50, wat een peulschil is in vergelijking met het overkopen van een domeinnaam!