Fiverr is een online marktplaats voor creatieve talenten. Er zijn honderden ‘gigs’ te vinden zoals grafische vormgeving, online marketing, teksten schrijven en content productie. De instapprijs start met 5 dollar voor een opdracht, vandaar de naam van deze dienst. De tarieven kun echter oplopen tot duizenden euro’s per project. Kun je geld verdienen met Fiverr en hoe werkt dit? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is Fiverr?

Fiverr begon in 2010 en kan gezien worden als Uber voor dienstverlening. In plaats van ritjes met de auto bieden duizenden freelancers wereldwijd creatieve diensten aan zoals grafisch ontwerp, webdesign of zoekmachine optimalisatie. De aanbieders variëren van studenten die wat extra geld verdienen op Fiverr in hun vrije tijd tot (middel)grote bedrijven die fulltime bezig zijn met online dienstverlening. Naast de standaard freelance dienst is er ook een business pagina voor grotere en duurdere projecten.

Hoe werkt Fiverr?

De gebruiker maakt een account aan en kan vervolgens diensten aanbieden of dienstverleners zoeken. Aanbieders kunnen pagina’s inrichten waarin ze hun diensten aanbieden. Populaire categorieën zijn:

  • Grafische vormgeving
  • Digitale marketing
  • Schrijven en vertalen
  • Video en animatie
  • Muziek en audio
  • Programmering en technologie
  • Zakelijk
  • Lifestyle
  • Data

Via Fiverr Business is het mogelijk om projecten uit te voeren met meerdere participanten / aannemers. Gig pagina’s publiceren kost niets, de opdrachtnemer moet 20 procent commissie afdragen op het totaalbedrag. Voor een 5 dollar opdracht moet je als uitvoerende partijen dus 1 dollar inleveren.

Je bent zelf verantwoordelijk voor afdracht van inkomstenbelasting volgens de regels van het land waar je woont of werkt. Het is niet verplicht om een opdracht voor 5 dollar aan te bieden, er zijn ook diensten die veel duurder zijn. Het is eveneens mogelijk om een basisdienst goedkoop aan te bieden met optionele extra’s om meer geld te verdienen via Fiverr.

Wie werken op Fiverr?

Er zijn twee manieren om geld te verdienen met Fiverr. Enerzijds als aanbieder die diensten levert aan klanten en anderzijds als afnemer die gebruikt maakt van het talent om producties te realiseren. Laten we deze twee opties even apart bekijken:

1. Fiverr als aanbieder

Je maakt een account aan, je richt een profiel pagina in en je biedt diensten aan. Je mag zelf je tarief bepalen, vergelijk jouw aanbod met concurrenten en bepaal je prijs. Voor iedere opdracht draag je 20 procent af aan Fiverr. Je kunt naast een basisdienst extra opties aanbieden zoals revisies, hoger volume of aanvullend onderzoek indien van toepassing.

2. Fiverr als klant

De opdrachtgever betaalt de prijs die de aanbieder vooraf aangeeft. Er komt geen commissie bij voor de afnemer. Het is mogelijk om vooraf berichten te sturen om de opdracht door te spreken voordat er een bestelling wordt geplaatst. Betaling verloopt via Fiverr en wordt pas na het uitvoeren van de opdracht toegekend aan de aannemer. Een zelfstandig ondernemer kan op deze wijze gebruik maken van specialisten zonder werknemers in dienst te nemen.

Fiverr fungeert als tussenpersoon, daardoor is het als afnemer niet altijd duidelijk met wie je te maken hebt. Dat hoeft in veel gevallen ook niet, het geleverde werk spreekt voor zich. Maar hoe wordt kwaliteit beoordeeld?

Online geld verdienen met Fiverr

Wat is de kwaliteit van Fiverr aanbieders?

Zowel de kwaliteit als de prijsstelling varieert sterk. Er zijn aanbieders die voor 5 dollar een SEO tekst schrijven en concurrenten die 50 dollar of meer vragen voor dezelfde opdracht. Welke schrijver is beter? Bij de goedkopere optie liggen de verwachtingen van de klant wellicht wat lager of de communicatie met de duurdere aanbieder verloopt mogelijk beter.

Als we bijvoorbeeld naar Nederlandstalige tekstschrijvers kijken dan zie je aanbieders die minder dan 5 euro rekenen of meer dan 100 euro per opdracht vragen naast elkaar staan. Beide aanbieders hebben een goede waardering. Als we de beschrijving lezen dan valt direct op dat niet alle zinnen even netjes geschreven zijn, soms lijken ze automatisch vertaald te zijn.

Zelfs de dure optie in dit voorbeeld gebruikt ‘u’ en ‘jij’ door elkaar in dezelfde paragraaf wat slordig is voor een tekstschrijver. Toch zijn de reviews overwegend positief, hoe is dit mogelijk?

De opdrachtgevers zijn doorgaans zelf niet gespecialiseerd in de categorie waar ze iemand voor zoeken. Daarom gaan ze op zoek naar iemand anders, dat spreekt voor zich. De opdrachtgever kan daardoor ook niet altijd de kwaliteit van het werk beoordelen op kwaliteit en zal een waardering geven op basis van bijvoorbeeld respons- en levertijd.

Daar komt bij dat Fiverr een internationaal platform is. Als iemand uit de Verenigde Staten een Nederlandstalige tekst bestelt dan wordt het lastig om de tekst inhoudelijk te controleren. Zo kan een vertaler gebruik maken van Google Translate of bestaande teksten kunnen met ChatGPT ‘uniek’ worden gemaakt.

We hebben teksten schrijven even als voorbeeld genomen. Bij logo design betreft het een meer universele dienst hoewel hierbij persoonlijke voorkeuren weer een belangrijke rol spelen. Bij creatieve dienstverlening is er nauwelijks objectieve meting van kwaliteit mogelijk. Wil je geld verdienen op Fiverr? Zorg dan dat jouw prijs/kwaliteit verhouding goed is, dat je snel reageert op berichten en vooral ook duidelijk communiceert met klanten. Het gaat niet alleen om het eindproduct, de service naar klanten toe is ook van groot belang.

Fiverr kritiek

Het platform is meerdere malen het middelpunt geweest van controverse. Zo heeft Amazon ooit een rechtszaak aangespannen vanwege nep-reviews die geschreven werden door Fiverr schrijvers. Populaire YouTuber Pewdiepie schakelde ooit twee ‘acteurs’ in die een anti-semitische tekst lieten zien in een video. Ze spraken zelf geen Engels en wisten daardoor niet wat de inhoud van de boodschap was. Net zoals voor gig diensten als Uber geldt wordt de aanbieder niet beschermd door vakbonden en er zijn geen zekerheden terwijl er wel een commissie moet worden afgedragen.

Kun je geld verdienen met Fiverr?

Fiverr is een ‘gig economy’ platform bestemd voor freelancers. Deze vorm van dienstverlening biedt voordelen zoals flexibiliteit voor zowel de aanbieder als afnemer maar er kleven ook nadelen aan. Zo ben je als freelance aanbieder zelf verantwoordelijk voor zaken als verzekering, belasting en garantie.

Er is geen overeenkomst met Fiverr, je kunt geen beroep doen op een CAO regeling, ziekteverlof etc. De vrijheid die gigs bieden kunnen prettig zijn voor freelancers maar het brengt wel risico’s met zich mee. Daarnaast moet je als aanbieder onderscheid zien te maken want de concurrentie is enorm.

Als startende ondernemer kan Fiverr een manier zijn om de markt te testen om vervolgens verder te groeien. Het is niet toegestaan om klanten van het Fiverr platform direct te benaderen en zo de commissie te omzeilen maar dit is wel mogelijk. Daarmee is het vorm van klantenwerving voor dienstverleners. Ontdek hier meerdere online geld verdien manieren