Enquêtes zijn lijsten met vragen met als doel informatie te verzamelen over een onderwerp. Het is een beproefde methode voor bedrijven om feedback te verzamelen over bestaande producten of voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook voor wetenschappelijk onderzoek worden vaak enquêtes gebruikt om data te verzamelen.
Kun je geld verdienen met enquêtes en zo ja, hoeveel? Is het echt die goudmijn zoals enquête sites dit voorspiegelen of is het verspilde tijd en moeite voor deelnemers? Wat je moet weten over geld verdienen met online enquêtes invullen lees je op deze pagina.
Wat zijn enquêtes?
Een enquête kan zowel een vragenlijst betekenen als het gehele proces rondom een onderzoek. Het gaat uiteindelijk om het verzamelen van informatie over een onderwerp. Data kan op verschillende manieren worden verzameld. Zo kan een webmaster precies zien hoeveel bezoekers er zijn geweest op een website, de tijd die is doorgebracht en hoeveel pagina’s ze hebben bezocht. Er is veel informatie te verzamelen zonder dat de gebruiker hier weet van heeft.
Bij betaalde enquêtes worden er vragen gesteld waarvoor wel input nodig is, over onderwerpen waar standaard geen data voor beschikbaar is. Als de regering bijvoorbeeld wil weten hoeveel mensen in Nederland roken dan is dit lastig te tellen. Een onderzoeksbureau zal steekproefsgewijs een aantal mensen vragen of ze roken. Een fabrikant van sigaretten kan bijvoorbeeld een enquête uitschrijven om erachter te komen hoeveel rokers met of zonder filter roken. De doelstelling bepaalt ook de vraagstelling en de doelgroep die benaderd wordt.
Zijn enquêtes betrouwbaar?
Met online enquêtes kan een veel grotere groep worden benaderd met een bredere samenstelling. Als een onderzoeksbureau in hartje Amsterdam voorbijgangers vraagt of ze ooit gebruik maken van de tram dan zeggen deze cijfers niet veel over de rest van Nederland. In veel steden rijdt namelijk geen tram.
Als een wetenschappelijk instituut aan een groep studenten vraagt welke kleur haar ze hebben en dit resultaat toepassen op de Nederlandse bevolking dan zal het percentage mensen met grijs haar veel te laag uitkomen. De methode en uitvoering zijn dus van groot belang voor de betrouwbaarheid evenals het aantal personen dat meedoet.
Naast de expertise van de organisatie die de enquêtes uitvoert is het ook van belang dat de deelnemers de vragen naar waarheid invullen. Door gebruik te maken van algoritmen en verificatie methoden is het mogelijk om verkeerd ingevulde vragenlijsten te filteren. Met name personen die geld willen verdienen met enquêtes invullen zullen zo snel mogelijk antwoorden geven zonder echt over de vragen na te denken. Dit kan tot een afkeuring leiden, lees daarom goed de voorwaarden en eisen.
Welke enquête sites zijn er?
Er is genoeg keuze in enquête sites, de toekenning en manier van vergoeden voor ingevulde vragenlijsten kan anders zijn per aanbieder. Sommige sites sturen je een uitnodiging als er enquêtes zijn die voldoen aan jouw profiel, bij andere sites moet je zelf controleren of er iets voor je bij staat. Soms heb je geluk en kun je meerdere enquêtes invullen waardoor je inkomsten stijgen.
Enquetes invullen voor geld
Het kan zijn dat vergoedingen worden uitbetaald in euro’s op je bankrekening, het is ook mogelijk dat je tegoedbonnen krijgt of korting op diverse producten. Kijk dus zelf welke enquête sites het beste aansluiten op jouw voorkeuren. Hier zijn een aantal sites waar je gebruik van kunt maken. Dit zijn de beste enquête sites.
- BEENQ: Veel aanbod, betalen via PayPal of cadeaubon.
- GFK Panel: Inschrijfbonus, uitkeren in cadeaubonnen, al vanaf 13 jaar.
- I-Say: Nette beloning, uitkeren in geld of cadeaubonnen.
- LifePoints: Uitkeren of PayPal of tegoedbonnen met aanmeldbonus.
- Opinieland: Ruim aanbod, starten vanaf 18 jaar.
- PanelClix: Keert veel en snel uit en geeft een bonus bij inschrijven.
- Panelwizard: Hoge uitkering maar beperkt aanbod.
- Toluna: Werkt uitstekend op mobiele apparaten, keuze uit geld of waardebonnen.
- YouGov: Behoorlijk aanbod en nieuwswaardige onderwerpen.
De minimumleeftijd kan verschillen per aanbieder, meestal zal dit 16 of 18 jaar zijn.
Zijn enquête sites betrouwbaar?
Er zijn zeker betrouwbare enquête sites waar je geld kunt verdienen, er zijn helaas ook websites die informatie verzamelen en verkopen aan andere bedrijven. Ook zijn er oplichters die proberen persoonlijke gegevens te stelen met alle gevolgen van dien. Schrijf je dus niet zomaar in bij iedere enquête site die je vindt en controleer eerst de gegeven en lees reviews. Kun je geen informatie vinden en is contact opnemen niet mogelijk? Laat deze site dan schieten.
Via MOA.nl kun je ISO gecertificeerde bedrijven vinden die zich bezighouden met enquêtes en andere onderzoeken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de volgende ISO codes:
- 9001
- 20252
- 26362
- 27001
- 27701
- 14001
- 19731
Je zult direct merken dat er een groot aantal onderzoeksbureaus op MOA.nl geregistreerd staan en gecertificeerd zijn. Je hoeft dus niet in zee te gaan met wazige aanbieders die veel beloven maar niets waarmaken. Waar moet je verder rekening mee houden?
- Keren ze uit in euro’s of staat er een andere vergoeding tegenover?
- Is er voldoende aanbod aan vragenlijsten?
- Heb je het profiel naar waarheid ingevuld?
- Kun je vragenlijsten invullen met mobiele apparaten?
- In welke taal zijn de enquêtes beschikbaar?
Bij een goed onderzoek is onafhankelijkheid van groot belang. Een opdrachtgever zal een onderzoeksbureau inschakelen en dus niet direct communiceren met deelnemers. Dit is anders dan bij een poll op bijvoorbeeld Facebook waar de achterban direct wordt aangesproken met antwoorden die herleid kunnen worden naar de individuele deelnemer.
Geld verdienen met enquêtes?
Het is mogelijk om geld te verdienen met enquêtes maar niemand zal er rijk van worden. Zelfs als je fulltime vragenlijsten invult dan is de beloning nog niet echt hoog. Als je haast maakt dan loop je zelfs het risico dat jouw bijdrage wordt afgekeurd met als gevolg dat je niets krijgt voor jouw inzet.
Een reden dat de vergoedingen vaak laag liggen is het tegengaan van misbruik. Onderzoekers willen graag dat deelnemers niet alleen voor het geld meedoen maar daadwerkelijk een bijdrage willen leveren aan het onderzoek. Dan zou een hogere vergoeding averechts werken. Als bijverdienste kun je geld verdienen met enquêtes maar zie het niet als een bezigheid waar je de rekeningen mee kunt betalen. Daarnaast is het ook geen ‘vak’ waar je in door kunt groeien. Als je enkele tientjes per maand kunt bijverdienen dan zit je waarschijnlijk al aan het maximum.
Als je ondernemend bent ingesteld dan zou je zelf een onderzoeksbureau kunnen beginnen maar je zult dan zelf ook de vereiste accreditatie moeten doorlopen wat behoorlijke investeringen met zich meebrengt. Meer online manieren ontdekken om online geld te verdienen? Bekijk het hier: online geld verdienen methodes