In 2009 zou bitcoin op de markt komen. In 2010 betaalde programmeur Laszlo Hanyecz ₿10.000 voor 2 pizza’s.

Daar koop je nu een wereldwijde pizzaketen voor! Met de minimale of zelfs negatieve rente bij de bank kun je dus beter investeren in crypto via Bitcoin Meester, Finst of Bitvavo.

In het begin was het best lastig om een Wallet te openen en beheren, nu kun je heel eenvoudig crypto kopen via iDeal. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt en waar je terecht kunt.

Wat is crypto?

Crypto staat voor cryptocurrency, dit zijn munteenheden die alleen digitaal bestaan en geregistreerd worden in de blockchain. Deze valuta staan los van landen of banken, de waarde wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Naast NFT’s is crypto de meest bekende toepassing van de blockchain.

Dit is een digitale keten aan data waar alle wijzigingen op geregistreerd worden. Het is heel eenvoudig gesteld een decentraal verificatiesysteem en zeer geschikt voor het beheren van waardevolle bezittingen.

Waarom crypto kopen?

Bitcoin was de eerste populaire cryptocurrency. Het leek al snel op een ‘goldrush’ maar in plaats van goud zoeken in de bergen kochten mensen massaal bitcoin. Maar waarom zou je dit doen en wat kun je ermee? De vergelijking met goud komt niet uit de lucht vallen.

Goud is schaars en waardevast, overheden hebben het lange tijd gebruikt als onderpand voor hun vermogen. Crypto is een digitale vorm van de oude goudmijn, het ‘minten’ van de munten wordt zelfs ‘mining’ genoemd als verwijzing naar werken in (goud)mijnen.

De eerste transactie was dus voor het kopen van pizza’s. Het idee achter crypto was om een gedecentraliseerde munt te lanceren waar geen bank of overheid controle op had. Iedere transactie wordt vastgelegd op de blockchain en iedere deelnemer maakt hier deel van uit. Deze keten aan data kan niet worden aangepast, zo zorgt de gemeenschap ervoor dat alles eerlijk verloopt en de munteenheid beschermd wordt tegen fraude.

De voornaamste redenen om crypto te kopen zijn:

  1. Producten of diensten kopen
  2. Handelen in koersen

Er zijn een aantal winkels die bitcoin of Ethereum accepteren als betaalmiddel. Er zijn ook enkele overheden die cryptovaluta officieel erkennen als betaalmiddel. Toch wordt crypto vooral gebruikt als alternatief voor speculeren op de beurs. In plaats van aandelen kopen in een bedrijf koop je crypto met iDeal voor jouw ‘normale’ euro’s.

Crypto kopen met iDeal

Vervolgens ga je speculeren op stijgingen en dalingen. Je kunt op ieder moment je winst opnemen of (elders) investeren. Het is mogelijk om producten of diensten te betalen maar dit is slechts één toepassing van crypto. Geld verdienen is altijd beter dan geld uitgeven!

Kun je crypto kopen met iDeal?

Ja, je kunt crypto kopen met iDeal, het meest populaire betaalsysteem in Nederland. iDeal is veilig met uitstekende controle op jouw geld. Niet alle brokers bieden deze optie omdat iDeal specifiek gericht is op Nederland en consumenten met een Nederlandse bankrekening.

Je kunt terecht op Bitcoin Meester en Bitvavo om bitcoin en andere cryptovaluta te kopen. Zij beheren jouw Wallet en helpen je met vragen. Later kun je de Wallet weer omzetten naar euro’s als je dat wilt. Voor de dienstverlening worden kosten berekend, als de waarde van jouw Wallet stijgt dan is dat geld goed besteed.

Welke crypto kopen?

De meest bekende cryptomunten zijn bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Daarnaast zijn er nog allerlei andere munten die verschijnen en soms ook weer verdwijnen. Maakt het uit welke crypto je koopt met iDeal? Ja, de koersen per munt verlopen heel anders.

Net zoals je bij beleggen in aandelen kunt kiezen uit stabiele aandelen of aandelen die sterk stijgen en dalen in waarde, geldt dit ook voor cryptocurrency. Wil je snel incasseren? Dan kies je voor een stijgende munt waar je instapt en op het juiste moment weer uitstapt.

Je loopt dan wel meer risico om je inleg te verliezen. Je kunt ook crypto kopen met iDeal die meer waardevast zijn. Daarmee maak je niet van 1000 euro binnen een paar maanden 1 miljoen maar de kans dat je alles verliest is dan minimaal.

Dit zijn enkele populaire cryptovaluta op dit moment:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Solana (SOL)
  • Optimism (OP)
  • Binance C. (BNB)

Als je veel tijd gaat besteden in crypto handel dan kun je het beste investeren in munten met sterk fluctuerende waarden. Die leveren je op de korte termijn de meeste winst op. Je hebt dan wel goede timing nodig en ook wat geluk.

Al snel ga je patronen ontdekken en via crypto sites kun je nauwkeurig bijhouden waar het grote geld zit. Als je meer passief bezig bent met crypto en je een Wallet wilt hebben die voor je werkt investeer dan liever in de gevestigde namen. Dan hoef je niet op ieder moment van de dag koersen bij te houden. Je checkt iedere dag even hoe je balans ervoor staat en je koopt af en toe wat bij.

Een reden waarom bitcoin relatief waardevast is komt door het beperkte aantal coins die gemined kunnen worden. Als het limiet is bereikt dan komt er niets meer bij. Munten zonder beperking zijn onderhevig aan inflatie, net als bij standaard valuta het geval is. Het is geen kwestie van goed of slecht maar vooral de voorkeur van de investeerder.

Als je begint start dan met enkele coins met afwijkend koersverloop. Je ontdekt dan vanzelf welke strategie het beste werkt voor jouw situatie. Als je ervaring hebt met aandelen dan is het eenvoudig om te investeren in crypto. Als je ervaring hebt met casino’s dan is deze kennis zeker een voordeel. De markt kan onvoorspelbaar zijn.

Waar kun je crypto kopen met iDeal?

We adviseren Nederlandse investeerders crypto te kopen met iDeal via erkende sites als Finst, Bitcoin Meester of Bitvavo. Niet alleen bieden ze de mogelijkheid om met iDeal te betalen, je vindt hier zowel bekende als minder bekende cryptocurrency om te kopen. Als je vragen hebt dan kun je terecht bij de Nederlandstalige helpdesk. Zo kun je veilig en verantwoord gaan handelen in crypto.

Zowel Bitcoin Meester als Bitvavo staan geregistreerd bij de Nederlandsche Bank als officieel aanbieder van cryptovaluta. Dit biedt zekerheid en vertrouwen. Enerzijds is het jammer dat de overheid voor een deel controle heeft over handelen op de blockchain maar er zijn helaas ook Exchanges die niet betrouwbaar zijn. Als je investeert in crypto dan wil je er zeker van zijn dat jouw Wallet veilig beheerd wordt.