Crypto, blockchain, bitcoin en NTF, het zijn termen waar je de laatste jaren niet onderuit komt. Het lijkt veel op de goudkoorts die zich in de tijd van het Wilde Westen afspeelde in de Verenigde Staten. Er is veel geld te verdienen in crypto, dit trekt allerlei mensen aan. Maar in 2022 leek de bubbel te barsten. Bitcoin daalde enorm in waarde en de cryptocurrency exchange FTX ging op spectaculaire wijze ten onder. Beroemdheden als Jimmy Fallon, Paris Hilton en Larry David kwamen onder vuur te liggen voor het promoten van NFT’s. Is crypto het betaalmiddel voor de toekomst of een hype die snel weer over zal waaien? We bekijken de voordelen en nadelen van crypto op deze pagina.
Wat is crypto?
Crypto is een afkorting van cryptocurrency, een digitale valuta die niet gekoppeld is aan een centrale bank. Het betreft een gecentraliseerd systeem waarbij transacties in de blockchain worden opgeslagen en daarmee verifieerbaar zijn. Vermogen wordt digitaal opgeslagen en vergrendeld, er is geen fysiek brief- of muntgeld.
Het meest bekende voorbeeld van crypto is Bitcoin. Dit is een decentrale valuta in de blockchain die in 2009 voor het eerst werd uitgegeven. Hoewel Satoshi Nakamoto officieel te boek staat als ‘uitvinder’ van Bitcoin is dit waarschijnlijk niet waar. Er lijken meerdere ontwikkelaars aan deze crypto valuta te hebben gewerkt, Nakamoto is waarschijnlijk een pseudoniem van een persoon of een collectief. De eerste 10.000 bitcoin werden gebruikt om 2 pizza’s mee te kopen. De hoogste waarde van de Bitcoin was 65.000 dollar in november 2021, aanzienlijk meer dan de waarde in 2009 dus. Maar vlak voor kerst 2022 stond de koers rond de 17.000 dollar. Dit geeft aan dat de waarde van crypto sterk kan fluctueren.
Wat is blockchain?
Cryptocurrency en andere toepassingen zoals NFT zijn mogelijk door de blockchain. Dit is een database met informatie die verdeeld is in blokken. Deze blokken zijn aan elkaar gekoppeld. Als er ergens in de blockchain een wijziging plaatsvindt dan heeft dit invloed op de rest van de keten. Daarmee ontstaat er een gedecentraliseerd verificatie systeem. Iemand kan bijvoorbeeld niet van 100 bitcoin via een hack 1000 bitcoin maken. De verificatie werkt op basis van een soort ‘sociale controle’. Alle gebruikers worden betrokken in de activiteiten wat het systeem veilig houdt. Er is alleen geen centraal aanspreekpunt als er iets mis gaat.
Decentraal maar niet helemaal
Er was een tijd dat ieder land een goudvoorraad had. De waarde van het goud was het bedrag waarvoor het land geld kon drukken. Deze ‘gouden standaard’ bestaat niet meer, nu is de waarde van een specifieke munteenheid meer speculatief. Koersen kunnen stijgen of dalen, de waarde van de euro wordt voor een deel bepaald door de Europese Bank.
Crypto heeft geen eigenaar, de gebruikers bepalen de waarde die toegekend wordt. Je hoeft niet naar een bank toe, er zijn ook geen bitcoin pinautomaten. Toch is het niet helemaal peer-to-peer ofwel van gebruiker naar gebruiker. Trading werkt via ‘crypto exchanges’ ofwel handelsplattformen. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat jouw wallet, digitale munten veilig zijn, daar zijn ook weer diensten voor. Echt decentraal is het dus niet. Zo zijn er meerdere ‘munten’ zoals Bitcoin en Ethereum.
Alle cryptocurrency is door een persoon of door een groep bedacht met eigen spelregels. Dan zijn er de exchanges, de platformen waar gebruikers crypto kunnen kopen en verkopen. Dat is een intermediair. En wallets moeten beheerd worden. Je kunt dit zelf doen, bijvoorbeeld op een harde schijf of USB-stick. Het probleem hierbij is dat je bij verlies van de data alles kwijt bent. Daarom kiezen veel gebruikers voor een wallet die beheerd wordt door een intermediair. En dat lijkt weer verdacht veel op die oude, traditionele bank van vroeger.
Hoe zit het met NFT?
NFT staat voor Non Fungible Token. Dit betekent een bewijs van een goed dat niet te kopiëren, dupliceren of vervangen kan worden. Het woord ‘fungible’ komt uit het Latijn en wordt sinds de 18e eeuw gebruikt in de Engelse taal, de meeste mensen hebben het echter voor de introductie van NFT nog nooit eerder gehoord.
De term maakt daarmee een vrij eenvoudig concept nodeloos ingewikkeld. NFT is niets anders dan een digitaal waarmerk van echtheid. Een bewijs dat je eigenaar bent van een goed, in het geval van NFT gaat het vaak om afbeeldingen. De afbeelding is op geen enkele wijze beschermd tegen duplicatie, alleen het bewijs (token) staat in de blockchain. Als iemand een plaatje van een app koopt met NFT, dan kan iedereen deze afbeelding kopiëren. Alleen het eigendomsbewijs is namelijk uniek, het werk dat eraan gekoppeld is niet.
Wat zegt de belasting over crypto?
Vermogen uit crypto is belastbaar vermogen, dit moet je aangeven op het aangiftebiljet inkomstenbelasting. De regels zijn op dit moment nog niets uitgekristalliseerd omdat het een relatief nieuwe markt is. Het is verplicht om de crypto valuta om te rekenen naar euro’s op het aangiftebiljet met de koers van 1 januari in het aangiftejaar. Aangezien koerswisselingen in crypto sterk kunnen verschillen kan de koers op 1 januari heel anders zijn dan op 31 december van hetzelfde jaar.
Kun je met crypto geld verdienen?
Hoe verdien ik geld met crypto? Ja, je kunt met crypto geld verdienen. Je kunt het ook uitgeven, er zijn bedrijven die crypto accepteren als betaalmiddel. Toch is het op dit moment vooral een handelsplatform vergelijkbaar met aandelen. Koersen stijgen, koersen dalen. Er komen nieuwe crypto parels bij, net zoals er bedrijven bijkomen op de beurs. Het voornaamste verschil is dat beursgenoteerde bedrijven een zekere toetsbare basis hebben, cryptocurrency niet. Je kunt zelf een munt bedenken en verkopen, het vertrouwen van kopers bepaalt de waarde.
Dit nodigt uit tot ‘pump & dump’ fraude, het kunstmatig ophogen van de waarde om vervolgens het vermogen te verkopen tegen winst waarna de koers inzakt. Als je op het goede moment instapt en uitstapt dan kun je geld verdienen met crypto, je kunt ook van miljonair tot armoedzaaier gaan binnen een oogwenk.
Je kunt met crypto veel geld verdienen zolang je kennis van zaken hebt en een goede timing. Enerzijds kun je handelen in crypto zien als handelen in aandelen maar dan met hogere winst- en verlies kansen, je kunt het ook vergelijken met gokken in het casino. Zolang er geen stabiliteit is en onafhankelijke controle is het beter om je te beperken tot besteedbaar vermogen. Handel niet met geld dat je nodig hebt voor eerste levensbehoeften want dan kun je in de problemen komen. Ontdek meerdere verdien modellen