Beleggen is een manier om je spaargeld te laten groeien … of krimpen. Een spaarrekening levert niets meer op, daarom kiezen steeds meer mensen voor beleggen in aandelen. Of zijn het obligaties, beleggingsfondsen misschien? Er zijn veel mogelijkheden waarbij je ook nog moet kiezen of je geld gaat verdienen via de bank of een broker. Hoe beleggen werkt en of het een goede manier is om vanuit huis geld te verdienen leggen we uit op deze pagina.
Wat is beleggen?
Bij beleggen investeer je een deel van je eigen vermogen in een bedrijf of verzameling van bedrijven. Je ‘koopt’ een stukje van een bedrijf, als het bedrijf meer waard wordt op de beurs krijg je een deel van de winst uitgekeerd. Maar als de waarde daalt dan verlies je een deel van de inleg. Je kunt niet meer verliezen dan je hebt ingelegd. Er is onderscheid te maken tussen aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
1. Beleggen in aandelen
Als je een aandeel neemt in beursgenoteerde bedrijven als Akzo Nobel, Ahold of Unilever dan bezit je een stukje van het bedrijf. Je hebt verder geen inspraak, je mag niet aanschuiven in vergaderingen maar als het bedrijf in waarde stijgt dan profiteer je van de opbrengst. De winst wordt dividend genoemd. Er zijn wereldwijd meerdere beurzen waar je geld kunt investeren in aandelen zoals Euronext en Dow Jones.
2. Beleggen in obligaties
Het woord obligatie vertoont overeenkomsten met ‘obligation’, het Engelse woord voor verplichting. Obligaties zijn leningen die door overheden of bedrijven worden uitgegeven. Als je obligaties koopt dan ontvang je een vaste rente op je investering evenals het rendement op de koers. De rente staat vast, de koers is afhankelijk van de markt. Je kunt dus geld verdienen of verliezen.
3. Beleggen in beleggingsfondsen
De meeste particuliere beleggers kiezen voor beleggingsfondsen. In plaats van aandelen uit één bedrijf koop je aandelen van een ‘bundel’ aan bedrijven die beursgenoteerd zijn. Als de waarde van een bedrijf daalt dan kunnen winstgevende bedrijven dit verlies goedmaken. De winst bij beleggingsfondsen ligt gemiddeld genomen lager dan bij andere beleggingsvormen maar het risico op verlies is ook lager.
Als je kiest voor fondsen dan zijn er meerdere opties. Zo kun je uit standaard pakketten kiezen met thema’s als nationaal, duurzaam of nieuwkomers met veel potentie. Je kunt ook zelf een aantal bedrijven kiezen waar je in gaat beleggen.
Hoe begin je met beleggen?
De meeste consumenten beginnen met beleggen via hun eigen bank. Daar hebben ze geld op een rekening staan die door inflatie steeds minder waard wordt. Het is dan mogelijk om iedere maand een vast bedrag in te leggen waarmee de beleggingsportefeuille steeds omvangrijker wordt. Zo kun je met bijvoorbeeld 100 euro per maand gaan beleggen. Net zoals met een casino is het van belang dat je alleen geld inlegt dat je kunt missen, de kans bestaat dat je de volledige belegging kwijt raakt.
Als je een idee wilt krijgen van beleggen bekijk dan eerst eens wat koersen. Over een jaar, per maand of dag. Dan zie je pieken en dalen, trends en opvallende gebeurtenissen. Als jij een aandeel koopt als de koers laag is en verkoopt als de koers hoog is, dan verdien je geld. Koop je hoog (bull) en verkoop je laag (bear) dan verlies je geld.
Waarom zou je een aandeel verkopen onder de koers die je betaald hebt? Omdat koersen verder kunnen dalen. In een bull market stijgen de koersen. Je wilt aandelen bij voorkeur kopen als ze in de lift zitten maar graag voordat het hoogtepunt is bereikt. Als de koersen dalen in een bear market dan loop je het risico de volledige inzet te verliezen. Timing is dus essentieel en dat is niet altijd even goed te voorspellen.
Voordelen van beleggen
- Je kunt voor een laag bedrag al beginnen.
- Het kost weinig tijd of moeite via een bank of broker.
- Er is keuze uit meer of minder risico.
- Het betreft een gereguleerd systeem.
Nadelen van beleggen
- De markt is lastig te voorspellen.
- Veel geld verdienen betekent flink investeren.
- Je kunt de volledige inleg verliezen.
- Er zijn veel factoren waar je geen invloed op hebt.
Bij beleggen maak je winst als jouw aandelen meer waard worden, niet als het bedrijf meer winst maakt. Bedrijven die goed presteren en winst maken zullen vaak ook hun waarde op de beurs zien stijgen maar dit is niet altijd het geval. Beurswaarde is niet direct gekoppeld met bedrijfsresultaten, het is vooral een vertrouwen in het bedrijf en prognose voor de toekomst die de beurswaarde bepalen.
Kun je geld verdienen met beleggen?
In 2022 zijn de beurzen flink gezakt in waarde. Hier zijn meerdere redenen voor aan te wijzen, toch blijft het een beetje koffiedik kijken. Beleggen biedt geen garanties, zonder verliezers kunnen er ook geen winnaars zijn. Met een beleggingsfonds en stabiele bedrijven is de kans op verlies beperkt maar je zult er niet rijk van worden. Bij een passief fonds wordt de koers gevolgd, bij een actief fonds worden er meer risico’s genomen met ook potentieel meer winstkans. Er zijn veel mensen heel rijk geworden met beleggen, als je via een bank of broker werkt dan ben je wel afhankelijk van de tussenpersoon.
Als je snel wilt incasseren zonder de regels te overtreden dan zijn het vaak de nieuwkomers, de innovatieve bedrijven waar je snel kunt scoren. Maar je loopt wel de kans dat er een raket tussen zit die binnen de kortste keren crasht. Zelfs de meest ervaren beurs experts maken fouten.
Beleggen in aandelen of crypto
Er is een nieuwe speler op de markt en dat is speculeren in crypto. In basis is een aandeel Tesla niet eens zoveel anders dan Bitcoin kopen. Je hoopt dat jouw aandeel meer waard wordt, je verkoopt tijdens een piek en je maakt winst. Tesla is echter een echt bedrijf dat auto’s maakt, een product dus. Bitcoin is niets anders dan een ‘afspraak’ tussen mensen onderling die een waarde toekennen aan deze valuta.
Er is daarnaast vrij weinig regulering op crypto valuta waardoor de koersen enorm fluctueren. Als je beleggen in aandelen of obligaties een beetje saai vindt dan kan crypto een nieuwe impuls geven aan jouw investeringen. Wees je er wel bewust van dat de risico’s hoger liggen en dat er minder garanties zijn bij handelen in crypto. Ontdek hier nog meer methodes om online geld te verdienen.