Met ruim 20 jaar ervaring is Awin een bekende naam in affiliate marketing met ruim 20.000 adverteerders en bijna een kwart miljoen affiliates. Dit internationale bedrijf biedt kansen voor zowel merken die producten verkopen als voor content creators die geld willen verdienen met het Awin affiliate marketing programma. Wat er mogelijk is en wat gebruikers vinden van dit bedrijf lees je op deze pagina.

Wat is Awin?

In 2017 zouden zanox en Affiliate Window samengaan onder de naam Awin. Daarmee werd een nieuw bedrijfsimago neergezet met een meer heldere propositie naar klanten toe. De 2 voorgaande netwerken bestaan als sinds 2000, ten tijde van de integratie waren er al 6000 adverteerders en ruim 100.000 actieve publishers actief.

Dit aantal is sindsdien alleen maar uitgebreid met ondertussen 21.200 adverteerders en 241.000 publishers binnen het netwerk. Er zijn 17 kantoren over de hele wereld verspreid waar meer dan 1200 medewerkers werkzaam zijn. In totaal is Awin affiliate marketing uitgerold in meer dan 180 landen. De focus ligt op retail, telecommunicatie, reizen en financiën. Awin maakt onderdeel uit van Axel Springer en United Internet Groups, samen met ShareASale en Commission Factory.

Hoe werkt Awin affiliate marketing?

Als je aan de slag gaat met Awin affiliate marketing dan kun je instappen als adverteerder of als affiliate partner. Awin biedt het platform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo kan een website binnen een specifieke markt koppelingen maken naar productpagina’s op de site van een webshop.

Als er een verkoop wordt gerealiseerd, dan ontvangt de eigenaar van de website die de koppeling heeft gelegd een commissie. In 2021 werden er 194 miljoen verkopen gerealiseerd wat 14 miljard euro heeft opgeleverd voor klanten.

Het Awin aanbod

De dienstverlening van Awin affiliate marketing is te scheiden in bedrijven die producten willen verkopen en kanalen die deze producten promoten via affiliate links. Laten we deze twee groepen even los van elkaar bekijken:

1. Awin affiliate marketing voor bedrijven

Als bedrijf kun je deel uitmaken van de ruim 21.000 merken die reeds gebruik maken van dit systeem. Er zijn ruim 240.000 actieve partners die graag jouw producten onder de aandacht brengen in ruil voor een commissie. Dagelijks komen er gemiddeld genomen 250 publishers bij dus het bereik wordt ook steeds groter.

Awin Affiliate Marketing

Via het platform kan een merk eenvoudig gebruik maken van de uitgebreide toolset om campagnes in te richten. Kom je er niet uit? Dan kun je een beroep doen op het support team. Daar lijkt nog wel ruimte voor verbetering te zijn, lees verder over de Awin reviews voor de verbeterpunten.

2. Awin affiliate marketing voor publishers

Als je net als honderdduizenden andere affiliates inkomsten wilt genereren dan kun je een registratie doorlopen als affiliate voor Awin. De stappen die je moet volgen zijn eenvoudig:

  • Maak verbinding met relevante merken: Kijk in de adverteerder directory en kies de aanbieders die het beste aansluiten op jouw doelgroep. Dit kan een zoekwerk zijn omdat er tienduizenden opties voor het oprapen liggen.
  • Voer promotie uit bij jouw publiek: Je kunt direct links of afbeeldingen genereren vanuit Awin die je op een website kunt publiceren. Zo kun je bijvoorbeeld een blog schrijven over sportkleding met een koppeling naar schoenen van een gerenomeerd merk.
  • Registratie van kliks: Als de content aansprekend is dan kun je de lezer overtuigen om op een affiliate link te klikken. Dit wordt automatisch geregistreerd mits je de juiste koppeling gebruikt vanuit het systeem.
  • Commissie uit verkopen: Als er verkopen voortkomen die te herleiden zijn naar jouw publisher account dan krijg je de commissie op de transactie. Naast de commissie zie je ook het bestelbedrag vermeld in het dashboard.

Starten met Awin affiliate marketing is dus relatief eenvoudig. Je moet wel zorgen voor goede content en voldoende bezoekers om kliks te genereren.

Goed om te weten over Awin

  • Het Awin affiliate netwerk is actief in ruim 180 landen wereldwijd waarmee het één van de meest wijdverbreide affiliate programma’s is.
  • Naast standaard links kun je ook koppelingen met korting vinden om meer kliks en verkopen te genereren.
  • Er zijn programma’s met accelerated payments ofwel directe uitbetaling. Awin schiet de commissie dan voor zodat je als publicatie platform snel uitbetaald krijgt.
  • Via de website is het mogelijk om Awin rapportages te downloaden of andere informatie over affiliate marketing op te zoeken.

Awin affiliate marketing reviews

Als we kijken naar de reviews die Awin heeft gekregen op onafhankelijke review sites dan lopen de meningen uiteen. Er wordt vooral veel kritiek geuit op de bereikbaarheid. Het blijkt veel moeite te kosten om contact op te nemen met een medewerker, zowel online als in persoon.

Dit geldt voor zowel aanbieders als publishers. Het is dan extra zuur dat er wel zeer actief gereageerd wordt door het marketing team van Awin op negatieve reviews. Als de klantenservice net zo alert zou reageren dan was de gemiddelde score wellicht een stuk hoger geweest.

In één van de reacties op een negatieve review werd zelfs het bedrijf bij naam genoemd, dit werd in de review op persoonlijke titel niet vermeld.

Het is vrij normaal dat recensies voor Awin en andere affiliate marketing organisaties kritisch zijn, tevreden klanten zien geen reden om een review te schrijven. Aan het aantal adverteerders en publishers te zien zijn er veel tevreden partners die niet de moeite nemen om een review te schrijven.

Dat de bereikbaarheid een punt van aandacht is valt niet te ontkennen, dit is overigens een probleem dat we vaker bij affiliate programma’s tegenkomen en waarschijnlijk een resultaat van automatisering binnen de organisatie.

Is Awin goed voor affiliate marketing?

In het laatste boekjaar heeft Awin 1,7 miljard euro gegenereerd aan inkomen voor publishers en maar liefst 14 miljard voor adverteerders. Daarmee mag je stellen dat Awin goed is voor affiliate marketing. Er is een ruime keuze aan affiliate programma’s waar veel publishers graag gebruik van maken.

Dit betekent uiteraard wel dat je goede content moet produceren om die kliks te winnen, het gaat niet vanzelf. Als je echter bereid bent om die energie te investeren dan kun je met het Awin platform zeker scoren. Je bent wel voor een groot deel aangewezen op jezelf en de documentatie want de helpdesk blijkt niet goed bereikbaar te zijn volgens een aantal gebruikers.

Helaas is er geen helder overzicht van de kosten die Awin berekent aan klanten, je kunt wel snel starten met een affiliate programma.