De betekenis van affiliate in de Engelse taal staat letterlijk voor een persoon of organisatie die verbonden is met een andere partij. In marketing is de affiliate betekenis anders. Dan gaat het om een persoon of bedrijf die producten of diensten van een externe partij aanbiedt in ruil voor een tegenprestatie, meestal in de vorm van een commissie.

Affiliate marketing is een manier voor met name kleinere organisaties en zelfstandig ondernemers om geld te verdienen zonder zelf producten of diensten te ontwikkelen. Op deze pagina leggen we uit hoe affiliate marketing werkt en wat alternatieve manieren zijn om online geld te verdienen.

Affiliate betekenis

Een affiliate is iemand die verbonden is met een persoon of organisatie met een beperkt belang. Het is dus niet iemand die nauw verbonden is met de organisatie die producten of diensten levert aan de klant. Laten we als voorbeeld een blogger nemen die productreviews maakt.

In het artikel wordt een link opgenomen naar het product op een webshop zoals Amazon of Bol.com. Als een bezoeker de pagina leest en vervolgens het product via de koppeling koopt dan krijgt de blogger een commissie uitgekeerd.

Een affiliate is daarmee een soort doorgeefluik, iemand die een consument op de hoogte stelt van een product of dienst en een webshop promoot waar het artikel gekocht kan worden. Deze vorm van marketing biedt voordelen voor alle partijen, althans dat is de bedoeling.

Voor affiliate marketing is het van belang dat de richtlijnen worden gevolgd en dat alle betrokken partijen naar eer en geweten handelen. Wat naast de voordelen van affiliate marketing de nadelen en valkuilen zijn lees je verder op deze pagina.

Hoe wordt affiliate commissie toegekend?

Er zijn verschillende manieren om de affiliate commissie toe te kennen:

  • Betalen per klik
  • Betalen per lead
  • Commissie voor de eerste affiliate
  • Commissie voor de laatste affiliate
  • Commissie verdeeld over affiliates

Een affiliate link is geen unieke overeenkomst. Er zullen meer affiliates dezelfde producten promoten. Per programma ligt de wijze van toekenning anders. Met cookies kunnen unieke affiliate ID’s gevolgd worden.

Bij Amazon krijg je niet alleen commissie op het product dat je linkt maar ook andere aankopen die leads verrichten tijdens de cookie duur. Lees altijd goed de voorwaarden en regels voor uitkering van de commissie.

Affiliate Betekenis

Eisen voor affiliates

De drempel om zelf als affiliate aan de slag te gaan liggen hoger dan voorheen. Zo stellen platformen als Amazon en Bol.com eisen zoals een actieve website, aantal berichten, video’s, abonnees of views. Ook mag je nooit misleidende informatie geven.

Per land kunnen de regels anders zijn, denk aan marketing naar kinderen toe. Naast eisen die affiliate netwerken stellen moet je zelf ook rekening houden met kwaliteitsnormen. Is de verkoper betrouwbaar en promoot je producten die kwaliteit bieden?

Als jouw bezoekers opgescheept worden met rommel dan verlies je snel publiek. Accepteer daarom niet zomaar ieder affiliate programma.

1. Affiliate of dropshipping

Bij dropshipping is de dropshipper de aanbieder van producten. Het voornaamste verschil met retail is dat er geen eigen voorraad is. Er is een fabriek of leverancier die producten op voorraad heeft. Als dropshipper breng je deze producten onder de aandacht.

Als een klant een product bestelt dan plaatst de dropshipper (geautomatiseerd) een bestelling bij de leverancier. Die stuurt het product direct naar de klant.

Een affiliate is niet verantwoordelijk voor levering en garantie. Er wordt alleen doorverwezen naar de feitelijke leverancier. Bij dropshipping ligt dit anders. De dropshipper is de verkoper en is verantwoordelijk voor het nakomen van de overeenkomst die wordt aangegaan met de klant.

Dit betekent een levering binnen de gestelde termijn, garantie afwikkeling bij een defect en de wettelijke zichttermijn.

Als iemand een product bestelt bij een dropshipper en dit product binnen 14 dagen na aankoop wil retourneren dat moet de dropshipper het product retour nemen. Daarmee ligt het risico bij dropshipping aanzienlijk hoger dan bij affiliate marketing.

2. Affiliate of marktonderzoek

Bij marktonderzoek neem je als consument deel aan enquêtes die via een marktonderzoeksbureau worden verstrekt. Deze manier van online geld verdienen is gericht op consumenten, niet op ondernemers. Er wordt namelijk gevraagd naar de mening van consumenten.

Deelnemers worden via mail, SMS of app notificaties op de hoogte gesteld van nieuwe vragenlijsten.

Bij marktonderzoek ligt de vergoeding per vragenlijst laag. Er zijn (lange) enquêtes waar je tot 10 euro mee kunt verdienen maar 50 cent voor een opdracht is meer realistisch. Inschrijven op enquête sites is gratis, meedoen aan onderzoeken is vrijblijvend.

Het is leuk om je mening te geven over bijvoorbeeld nieuwe producten maar ook heel andere onderwerpen. Om meer geld te verdienen kun je een account aanmaken bij meerdere marktonderzoek sites. Rijk zul je er niet van worden, dan maak je met affiliate marketing meer kans.

3. Affiliate of cashback programma’s

In plaats van online geld verdienen kun je ook eens kijken naar geld besparen. Je zult producten kopen in de winkel, als je daar een paar procent korting op krijgt is dat mooi meegenomen. Of nieuwe producten die je gratis kunt proberen.

Er zijn allerlei cashback programma’s waarmee je korting kunt krijgen op aankopen. Bij een ‘cash back’ moet je op voorhand wel eerst zelf betalen, zorg goed dat je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen.

Cashback programma’s worden doorgaans door affiliate bedrijven aangeboden. Dit zijn grotere organisaties die overeenkomsten hebben met meerdere merken en winkels. Zij krijgen commissie van de winkel en de klant krijgt geld terug.

Zo kunnen consumenten goedkoper bestellen via de cashback site dan direct bij de winkel. Als je zelf op deze manier geld wilt verdienen dan heb je een flink platform nodig, iemand die begint met affiliate marketing kan met een blog of vlog starten.

Conclusie affiliate programma’s

Het affiliate concept wordt vaak gepromoot als dé manier om een passief inkomen te genereren. Als je 1000 bezoekers op een pagina krijgt en 10 mensen klikken op de affiliate link dan kun je (in theorie) slapend rijk worden. Maar dit betekent niet dat het vanzelf gaat. Je moet wel de bezoekers of views krijgen om die kliks te scoren.

Er is dus werk aan de winkel en als je het serieus aanpakt zul je waarschijnlijk ook kosten moeten maken. Een affiliate worden heeft een lage drempel, aanbieders van affiliate programma’s zullen wel eisen stellen aan jouw platform en de inhoud. Als je het slim aanpakt en de tijd investeert die nodig is om jouw publiek te laten groeien dan kun je hiermee een passief inkomen genereren. Hier gaat echter wel flink wat werk aan vooraf.