Wat is het vermogen van Rintje Ritsma?
De voormalige koning van ijs is weer teruggekeerd naar waar hij ooit furore maakte. Naast uitstekend schaatser is aan het vermogen van Rintje Ritsma te zien dat hij ook een bedreven onderhandelaar is. En verkoper want met zijn handel in pelletkachels zit hij er, nou ja, warmpjes bij. Na diverse omwegen via de motorsport is hij sinds oktober 2022 weer terug op het ijs, ditmaal als bondscoach voor langebaanschaatsen. Heeft iemand met het vermogen van Rintje Ritsma deze baan echt nodig of is dit gewoon zijn passie? We bekijken het op deze pagina.
Wie is Rintje Ritsma?
Op 13 april 1970 werd Rintje Ritsma geboren in Lemmer. Daar heeft hij zijn bijnaam ‘De Beer van Lemmer’ aan te danken. Toen Rintje Ritsma 20 jaar oud was zou hij niet langer die jongen uit Lemmer zijn maar de man van het ijs. Coach Leen Pfrommer gooide een muntje op, in plaats van Cor-Jan Smulders werd het Rintje Ritsma die de laatste plek in de KNSB-kernploeg mocht innemen. Het was zijn doorzettingsvermogen wat direct opviel.
De eerste jaren moest hij Falko Zandstra en Johann Olav Koss nog voor zich dulden maar in 1994 zou hij meerdere titels in de wacht slepen. 2003 leek het einde in te luiden van bijna 10 jaar grote successen op de baan toen hij zijn kuitbeen brak. Niet op het ijs maar tijdens kitesurfen. Het zou anderhalf duren voordat hij hersteld was en in 2006 zou hij brons behalen op de Olympische Spelen. Tot 2015 was hij gedeeld recordhouder met Sven Kramer, beide schaatsers hadden 6 titels Europees Kampioen Allround op hun naam staan. Kramer zou in 2015 de zevende titel in de wacht slepen.
Dit is geen sportsite, het gaat ons vooral om het vermogen van Rintje Ritsma. Tot hij de kampioen van het ijs werd zouden schaatsers een bescheiden salaris ontvangen. Sporters hebben weinig zekerheid, als je niet langer kunt presteren dan heb je niets meer om van te leven. Ritsma had snel door dat er meer geld zat in schaatsen en zou in 1995 de KNSB verlaten voor de ploeg van Sanex.
Nu lijkt dit heel normaal met veel sporters die schaatsen voor grote merken, hij was pionier en zag nieuwe kansen in commerciële schaatssport. Zo wist hij betere faciliteiten te bekostigen om te trainen en de sport naar een hoger niveau te tillen. Sanex zou later omgedoopt worden tot TVM, in 2005 zou hij afscheid nemen van dit team.
In plaats van voor een team te schaatsen besloot hij met Sitel.nl een eigen ploeg op te zetten die in 2005 geïntroduceerd werd aan de pers. Hij presteerde goed maar in 2006 zou hij het besluit nemen om niet naar Calgary te gaan. Hij was het niet eens met de wijze van atleten selecteren en hij kreeg niet voldoende mogelijkheden om zijn sponsor te laten zien. Ook hier werd weer duidelijk hoe groot de commerciële belangen zijn voor Rintje Ritsma en zijn vermogen.
Hij werd overigens in het gelijk gesteld voor zijn kritiek omtrent de selectieprocedure en hij zou ook de werkwijze binnen TVM bekritiseren. Tijdens de Winterspelen in 2006 mocht hij de vlag dragen maar daar bleek dat hij niet langer in staat was om het podium te halen.
Uiteindelijk zou hij 4 keer de titel wereldkampioen allround in de wacht slepen en hij werd 6 keer Europees kampioen. Tijdens de Olympische Winterspelen won hij 2 zilveren en 4 bronzen medailles. Goud wist hij hier niet te behalen maar dat hij driemaal verscheen op de Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 geeft aan dat de schaatscarrière van Ritsma opmerkelijk lang is geweest. In 2009 zou er een officieel afscheid als schaatser plaatsvinden in Thialf waarbij er beren op het ijs werden gegooid, een verwijzing naar zijn bijnaam.
Waar heeft Rintje Ritsma mee verdiend?
Na zijn schaatscarrière zou hij naadloos overgaan naar een baan als analyticus voor de NOS. Een plekje op het ijs wist hij niet te behalen, voor de camera als expert was hij wel welkom. In 2008 zou hij voorgoed staken als schaatser en het Nederlandse bobsleeteam gaan managen. Hier zal hij een aardig inkomen mee hebben verdiend. Het team werd gesponsord door Eurotech. In 2011 zou Ritsma als ambassadeur van iSkate aan de slag gaan. Hij zou onderdeel uitmaken van het team dat de BGG schaatsacademie invulling gaf.
In 2019 zou hij zijn televisiecarrière weer oppikken, eerst als kandidaat in het programma The Masked Singer. Hij zong verkleed als springbok. In De IJzersterkste was hij beter op zijn plaatsen waar hij de rol innam van teamcaptain. Dit programma ging over langebaanschaatsen. In 2022 zou hij niet alleen voor de televisie een rol als coach innemen, toen Jan Coopmans plotseling aan de kant werd gezet als bondscoach mocht Ritsma het stokje overnemen. Hoewel schaatsers momenteel minder verdienen dan in zijn hoogtijdagen zal hij als coach zeker een riante vergoeding krijgen.
Hoeveel verdient Rintje Ritsma per maand?
Wat Rintje Ritsma nu per maand verdient weten we niet, bij TVM verdiende hij echter bijna 35.000 euro per maand. In 1995 zou hij een aanbod van minimaal 23.000 euro afwijzen, heel terecht achteraf gezien. Je kunt hem boeken voor clinics op het ijs of op een jacht met kleine of grote groepen.
Wat is het salaris van Rintje Ritsma?
Voor 1995 kreeg Rintje Ritsma een salaris van 9000 euro per maand. Dat lijkt veel maar als je een blessure krijgt dan heb je niet veel om op te teren. Hilbert van der Duim kreeg in de jaren 80 minimumloon via sponsor Uniekaas, er is veel veranderd sinds die tijd.
Is Rintje Ritsma miljonair?
Het vermogen van Rintje Ritsma wordt geschat op 2 miljoen euro, daarmee zou hij dus miljonair zijn. Toch lijkt hij niet rijk met hoofdletters te zijn, zo heeft hij een handeltje in pelletkachels om de schoorsteen te laten roken. Nu hij weer bondscoach is zal hij een goed salaris krijgen maar we scharen hem niet in bij de grootverdieners.
Wist je dit over Rintje Ritsma?
De uiterste houdbaarheidsdatum van een topsporter is beperkt, toch zou Rintje Ritsma lang blijven schaatsen. Zijn plekje in de ranglijst zou sterk dalen, toch wilde hij het uiterste halen uit zijn carrière. Hier is regelmatig kritiek op geuit, toch kan hij terugkijken op een mooie carrière in de professionele sport.
Hoewel Ritsma tot de beste schaatsers behoort die Nederland ooit gekend heeft, heeft hij niet vaak goud behaald. Dit komt vooral door zijn kwaliteiten als allrounder, hij was overal goed in maar nergens de beste. In 1997 zou hij desondanks goud behalen op 1500 en 5000 meter.
Rintje Ritsma op social media
Zijn officiële website is sterk verouderd en heeft niet eens een veilige verbinding. Dit geldt ook voor zijn pelletkachel shop die met dezelfde template is gemaakt. Je kunt hem op social media vinden, het aantal volgers is beperkt.
Facebook Rintje Ritsma: https://www.facebook.com/rintje.ritsma.5
Instagram Rintje Ritsma: @rintjeritsma
Twitter Rintje Ritsma: @rintjeritsma
Website Rintje Ritsma: http://www.rintjeritsma.nl