Kun je met cashback programma’s geld verdienen? Nou ja, je kunt er vooral geld mee besparen als je het slim aanpakt. Als je naast cashback ook nog andere acties en promoties meeneemt in jouw besparingen dan ontstaan er meer mogelijkheden om meer te verdienen dan je uitgeeft. Wat er mogelijk is met cashback programma’s en hoe je te werk gaat leggen we uit op deze pagina.

Wat zijn cashback programma’s?

‘Cashback’ betekent letterlijk ‘geld terug’. Je koopt een product in de winkel voor 100 euro. De fabrikant geeft je 20 euro terug als je een formulier invult. Dan betaal je dus nog maar 80 euro voor dit product. ‘Cash’ staat voor contant geld, tegenwoordig zul je het geld meestal retour gestort krijgen op je bankrekening. Er zijn in de loop der tijd meerdere concepten bedacht die onder de paraplu van cashback programma’s vallen. Denk aan een inruilpremie op een oude telefoon als je een nieuwe koopt. Aan dergelijke acties zijn altijd voorwaarden verbonden die soms behoorlijk gedetailleerd kunnen zijn. Daarom moet je als consument goed opletten wat de voorwaarden zijn en de regels exact opvolgen, anders loop je het risico dat je kunt fluiten naar je centen.

Is een cashback programma een manier om geld te verdienen? Het is vooral een manier om geld te besparen. Als je toch al een airfryer wilt kopen en je krijgt bij een winkel geld retour op het aankoopbedrag dan bespaar je geld. Dit geldt echter ook voor andere kortingen op het aankoopbedrag. De vraag rijst waarom je niet gewoon kassa korting krijgt?

Waarom zijn er cashback programma’s?

Een eenvoudige keten bij verkoop is:

  1. Producent maakt het product
  2. Winkel koopt product in bij producent.
  3. Klant koopt product in bij winkel.

De producent kan bijvoorbeeld een bedrag van 50 euro vragen aan de winkel, dit is de groothandelsprijs. De winkel zet er een marge op van 1,5 waarmee de verkoopprijs uitkomt op 75 euro. Soms geven winkels korting om klanten naar hun zaak te trekken. Daarmee wordt de winstmarge lager. Het is ook mogelijk dat de producent korting geeft aan de winkel, de winkelier geeft (een deel van) dit voordeel aan de klant. Bij cashback programma’s kan de producent zelf korting geven aan de klant. De klant betaalt het volledige bedrag in de winkel en kan een deel van de kosten retour krijgen via de producent. Vaak betreft het een samenwerking tussen producent en winkel, voor de klant zal de constructie niet zoveel uitmaken. Die let alleen op de korting.

Een cashback programma is een vorm van promotie. Je kunt klanten trekken en mogelijk ook binden aan jouw merk. Het kan gebruikt worden om data van klanten te verzamelen hoewel deze strategie binnen de AVG wel aan banden is gelegd. Cashback klinkt aantrekkelijk voor de klant, het is een effectieve vorm van promotie. Er zit echter wel een addertje onder het gras…

Om te profiteren van cashback programma’s moet je als klant eerst het volledige bedrag betalen. Het is vervolgens je eigen verantwoordelijkheid om het geld terug te krijgen. Wellicht moet je het bonnetje van de winkel scannen en uploaden. Je hebt een geldig bankrekeningnummer nodig en je moet via een website informatie invullen om je geld retour te krijgen. Het aantal voorwaarden om je geld te ontvangen kan flink oplopen. Dit betekent dat een groep klanten voortijdig afhaakt. Ze krijgen geen geld retour en de aanbieder hoeft minder geld uit te keren. Daarmee zijn cashback programma’s interessanter voor de aanbieder dan een directe korting. Wat zijn voorwaarden bij cashback programma’s waar moet je zeker op letten?

  • Geldigheidsduur
  • Model / type dat binnen actie valt
  • Aankoopbewijs
  • Nederlands bankrekeningnummer
  • Unieke product code (bijvoorbeeld IMEI of EAN)

Tegenwoordig kun je de meeste zaken digitaal regelen. Toch wordt er soms gevraagd naar een gescande kassabon of je moet eerst een formulier uitprinten, invullen en opsturen. Als je twijfelt of een cashback programma uitvoerbaar is doorloop dan eerst even de stappen voordat je de aanschaf maakt.

Klikken voor geld

Naast individuele acties zijn er spaarprogramma’s waarmee je geld kunt verdienen. Hier worden methoden gecombineerd zoals klikken voor credits, enquêtes invullen en cashback programma’s. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cashback XL
  • Woolsocks
  • EuroClix
  • ShopBuddies
  • Bonusway
  • NuCash
  • Qlics
  • Qassa
  • Gekkengoud

Je moet wel wat tijd investeren om een interessant bedrag bij elkaar te sprokkelen. Niemand zal een volledig inkomen uit dergelijke programma’s halen maar een bijverdienste is natuurlijk mooi meegenomen. Als je kijkt naar tijdsinvestering en opbrengst zijn er voor de meeste mensen echter meer interessante opties om online geld te verdienen.

Kun je geld verdienen met cashback programma’s?

In de eerste plaats zijn cashback programma’s bedoeld om minder geld uit te geven, je zult er niet rijk van worden. Als je een slimme handelaar bent dan zijn er wel mogelijkheden om winst te maken. Zo is het mogelijk dat een winkel actie en merk actie elkaar overlappen. Je kunt dan een cashback bovenop de korting krijgen. Door aankopen te combineren kun je wellicht besparen op verzendkosten of over de drempel voor gratis verzending komen.

Met stapelen van korting kun je soms goedkoper producten aanschaffen dan de standaard groothandelsprijs. Je zou deze producten vervolgens kunnen doorverkopen als nieuwe producten op bijvoorbeeld Marktplaats of Bol.com als je daar partner bent.

Hoewel bedrijven zich doorgaans indekken voor allerlei situaties kan het voorkomen dat een cashback toegekend wordt binnen de uiterlijke retour termijn. Het is mogelijk dat de fabrikant de cashback uitkeert voor een retour bij de winkel. Er zijn controlemiddelen om dit te voorkomen maar waterdicht is het niet omdat er meerdere partijen betrokken zijn bij de handelingen.

Als de organisatie die een cashback heeft uitgekeerd ontdekt dat het product is geretourneerd dan kan een herroeping van dit bedrag plaatsvinden. In de praktijk is dit niet altijd het geval. Deze vorm van ‘geld verdienen’ met cashback programma’s kan gezien worden als oplichting maar dan moet de aanbieder wel kunnen bewijzen dat de koper niet van plan was om het product te houden. Een grijs gebied dus.

Minder geld uitgeven is niet hetzelfde als geld verdienen met cashback programma’s maar het levert wel degelijk voordeel op. Let wel op de tijdsinvestering die je moet maken en lees goed de voorwaarden voordat je geld uitgeeft. Lijst met alle online verdienmodellen